Подредиха изложба на старопечатни книги в читалището в Благоевград

Снимки: Читалище-Благоевград
Снимки: Читалище-Благоевград

В библиотекатана Народно читалище „Никола Й. Вапцаров – 1866” бе открита изложба „Старопечатни книги” по повод 150-годишнината на културния институт.

Този забележителен юбилей е повод да се покажат някои от най-старите, редки и ценни издания, съхранявани в библиотеката от нейното създаване до наши дни. Най-ценната книга във фонда е ръкописният Служебник от 16-ти век. Той е реставриран преди няколко години със съдействието на Държавна агенция архиви. Тази година по случай честването на годишнината библиотеката успя да реставрира и още една много ценна своя книга. Това е Сборника на братя Миладинови  „Български народни песни” отпечатан през 1861г. отново  с безкористното съдействие на Държавна агенция архиви. Книгата се показва за първи път след реставрацията.

Екпозицията включва също и книги отпечатани през 19-ти век. Научната формулировка определя като старопечатни възрожденските книги  издадени до освобождението на България.  Най-старата старопечатна книга в експозицията е Зерцало от 1847-ма година.Книгите са от печатници в различни градове от цяла Европа – Цариград, Виена, Москва Санкт Петербург, Загреб, Пловдив, София. Сред авторите са имена като Георги Раковски, Иван Вазов, Иван Богоров, Константин Иречек, Марин Дринов,Гьоте и Чарлз Дикенс.

Тъй като тази година отбелязваме и 160-години читалищно дело в България в изложбата са включени и юбилейни издания на Върховния читалищен съюз от 1937 и 1946г. и две годишнини на списание Читалище в които има отпечатани материали на Димитър Бисеров, един от основателите благоевградското читалище.

Тематично изданията  сатрудове от различни клонове на науката, документални и художествени творби, които отразяват широкия кръг от интереси на читателите на библиотеката.

Тъй като  изложбата е посветена на 150-ия роджен ден на читалището в нея са включени и първото издание на стихосбирката „Моторни песни” на нашия патрон Никола Вапцаров, която по спомените на съвременници е подарена лично от него на читалищната библиотека. Всъщност голяма част от подредените книги са дарени от частни лица – наши съграждани и читатели.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини