Концерт-спектакъл, награди и торта за 100 години читалище в Симитли

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

С изключително тържествен и вдъхновяващ концерт-спектакъл, с поклон и признание пред неугасимия дух на самодейците и с голяма празнична торта читалищни и културни дейци, жители и гости на община Симитли, отпразнуваха вековния юбилей на Народно читалище „Св. Климент Охридски – 1922“ в град Симитли.

Голямата зала на културната институция се оказа твърде малка, за да посрещне всички, които искаха да бъдат в своето читалище за неговия стогодишен рожден ден и да се насладят на таланта на самодейците от школите на „народния университет”. Те представиха красив букет от музика, песни, танци и притчи за „Честит юбилей“. Това са децата от Детски танцов състав „Изворче“, Денс клуб „Бонита“ и школата за мажоретки, школата по актьорско майсторство, школата по народно пеене, Мъжка фолклорна група „Изворите“ и Женска фолклорна група „Детелина“. 

Началото на празничния концерт-спектакъл даде водещият Рангел Вангелов с трогателното стихотворение „Вековно читалище“ на Любомир Марянски. Приветствие към всички за „Добре дошли“ отправи Елисавета Георгиева – водещ на събитието и ръководител на школата по актьорско майсторство към просветната институция. 

Концерт-спектакълът бе разделен на три блока, като в първия блок се редуваха модерни танци, красиви песни и приказки, аплодирани с голяма емоция от всички присъстващи.

Специален плакет по повод „100 години Читалище – гр. Симитли“ бе връчен от кмета на община Симитли – Апостол Апостолов. С почетен знак и грамота Васил Новоселски - председател на Областен читалищен съвет за област Благоевград, удостои председателя на НЧ „Св. Климент Охридси – 1922“ – град Симитли – Таня Тасева, която отбеляза, че наградите са за целия екип на читалището, който неуморно и с плам работи за обогатяване на духовния и културен живот, съхранение и развитие на народните песни, танци и обичаи, и секретаря Димитринка Байракова. Почетни грамоти и плакети бяха връчени на самодейци, ръководители на школи, на всички, които са оставили къс от сърцето и таланта си в него и са добринесли за развитието на читалищното дело. 

На официалната церемония бяха обявени и победителите в обявения конкурс за есе, рисунка и стихотворение на тема „Читалището в моите очи“. С трето място за есе бяха излъчени Гергана Стоименова и Екатерина Бачева. Награди за второ място получиха Пламена Марянска и Георги Попов. Първите места са заслужили Деа Иванова и Ивайла Сандова. За стихотворение награда за трето място получи Михаела Методиева, за второ – Петя Цветанова, а за първо – Михаела Александрова. В категория „Рисунки“ бяха наградени: Пламена Марянска – трето място, Божидар Докузов – трето място и Валентина Ружинска – първо място. Програма продължи с китка от красиви народни песни и танци. А публиката не спираше да аплодира възторжено всички изпълнения. 

В края прозвуча „Многая лета“ на Борис Христов, с което самодейците си дадоха обещание следващият юбилей да бъде още по-грандиозен. Тържеството завърши с химна на град Симитли, изпълнен от всички участници в празничния концерт, като за финал на сцената поднесоха и огромна торта.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини