АУБ с три първи места в рейтинга на висшите училища у нас

Снимка: АУБ, архив
Снимка: АУБ, архив

Американският университет в България (АУБ) подобри традиционно силното си представяне в класацията на Министерството на образованието и науката. АУБ запазва челните си позиции в петте от професионалните направления, които оценява Рейтинговата система на висшите учебни заведения в България. За 2022 г. висшето училище се класира на първо място в „Администрация и управление“ и „Обществени комуникации и информационни науки“, както и в „Политически науки“*, където се придвижи нагоре – от второ на първо място. Университетът запазва второто си място в „Икономика“ и „Информатика и компютърни науки“.

Рейтингът сочи, че в четири направления – „Администрация и управление“, „Икономика“, „Политически науки“ и „Обществени комуникации и информационни науки“ – АУБ заема водеща позиция по показателите „Най-високи доходи“ и „Най-ниско ниво на безработица“. А завършилите университета по направление „Администрация и управление“ са на второ място по размер на средната работна заплата от всички завършили студенти у нас.

„Отличното представяне на университета се дължи на вече 30-годишния ни опит да предоставяме висококачествено образование в американски стил и неизменно да поставяме студента в центъра на всичките си усилия“, посочва президентът на АУБ д-р Дейвид Еванс. „Бих искал да благодаря на цялата общност на АУБ – преподаватели, служители, студенти, възпитаници и членове на борда – благодарение на всички тях АУБ продължава да бъде такава изключителна институция в България, региона и света!“

АУБ е първенец и по показател „Престиж“ (който отчита среден успех от дипломата за средно образование и броя чуждестранни студенти) за направленията „Администрация и управление“, „Икономика“, „Политически науки“ и „Обществени комуникации и информационни науки“. Както и през изминалите години университетът остава лидер при всичките пет направления по отношение на социално-битовите и административните услуги за студентите.

Българската рейтингова система на университетите подпомага потребителите на образователни услуги в избора на университет. Тази година тя оцени 52 университета в България, които предлагат образование в различни специалности, групирани в професионални направления. Системата сравнява академичните дисциплини във висши учебни заведения, които имат акредитация в България, и определя рейтинга на академичните програми въз основа на повече от 100 показателя, включително преподаване и обучение, университетска среда, социално-битови и административни услуги, научни изследвания, престиж, кариерно развитие, реализация на пазара на труда и регионална ангажираност.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини