Десетки сведоха глава пред героите на Баненска буна

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

С поднасяне на венци и цветя разложкото село Баня отбеляза 144 години от най-драматичните дни по време на  втория етап на Кресненско-Разложкото въстание, наречено Баненска буна. Кметът на населеното място Магда Първанова припомни историята от 14 ноември 1878 година.

“За подвига на комитите Иван и Георги Гръчеви, войводата Георги Банков и Тодор Пармаков- Хайдутина и непримиримите въстаници, които с песен на уста и развявайки знамето със свещеното за България “Свобода или смърт”, дадоха живота си за свободата. Нека отеква посланието им, а нашата признателност не е символ на тъга и мъка, а е символ на това, че ги помним и носим в сърцата си ..и се водим от техния завет за да пребъде нашата Баня!” , възпомена загиналите кметът на община Разлог инж. Венцислав Гърменов.

Програмата по повод годишнината от Кресненско-Разложкото въстание завърши с изпълнения на децата от Вокална група “Пиринска фантазия”, с ръководител г-жа Яна Добрева-Топузова.

Преди 144 години 14 ноември се превръща в най-скръбната и черна дата, превръщайки Баня във втори Батак. При потушаване на въстанието на българите от селото поробителите изгарят стотици християнски къщи, десетки работилници и малки дюкяни, отнемат живота на стотици хора.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини