Априлското въстание – еманация на българския свободен дух

Априлското въстание – еманация на българския свободен дух

Днес се навършват 146 години от великото Априлско въстание, което  потъва в кръв, но проправя пътя към свободата на България. Априлската епопея избухва преждевременно през 1876 г. в Копривщица. И се превръща в едно от най-паметните събития в българската история. Народът ни се вдига  срещу турския поробител в името на свободата. Това въстание е еманацията на българския свободен дух. То не успява да разруши Османската империя, но постига своята цел – себеотрицанието, храбростта и жертвоготовността на българите в битката им за свобода впечатлява цяла Европа и не остава никой равнодушен към тяхната съдба. Въстанието е връх на вековния копнеж на народа ни за свобода.

„В сърцето на тирана аз отворих такава люта рана, която никога няма да заздравее!“, казва един от най-емблематичните водачи на въстанието - Георги Бенковски, водач на прочутата Хвърковата чета, намерил смъртта си в борбата с поробителя. Той и останалите апостоли, както и хилядите въстаници претърпяват погром, но постигат най-важната задача – народният бунт и борбата за независимост на българския народ повече няма как да не бъдат чути от европейските страни и най-вече от Русия. Въстанието пък си остава връх на българското националноосвободително движение.

То предизвиква световен отзвук за робското положение на България. Жестокото потушаване на въстанието и отзвука на зверствата в Европа са повод за провеждане на Цариградската конференция. Там на практика е първото международно признание на правото на българите да имат своя държава в етническите си граници, очертани вече от борбата за църковна независимост, санкционирано от всички Велики сили. Стига се до поредната Руско-турска война, довела до освобождението на България само две години по-късно. Априлското въстание изиграва огромната си роля за края на османското робство, а със свободата новосъздадената българска държава поема по своя европейски път на развитие.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини