Световния ден на здравето отбелязваме днес

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Днес се отбелязва Световния ден на здравето, както и Деня на здравния работник. Това е професионалният празник на всички лекари, зъболекари, сестри, акушерки, фармацевти и всички здравни работници, посветили живота си на каузата да опазват здравето на хората.

7 април е обявен за Ден на здравето през 1948 г., когато е основана Световната здравна организация. От 1964 г. на тази дата в България се чества Денят на здравния работник.

180 са страните членки на СЗО, които работят по програми, насочени към решаване на здравните проблеми съвместно с правителства, специализирани организации на ООН и неправителствени формации.

Днес от 12:00 часа по инициатива на Български лекарски съюз (БЛС), ръководството и служители на Военномедицинска академия (ВМА) ще отдадат почит към медицинските работници, загубили битката с COVID-19.

Паметта им ще бъде почетена с едноминутно мълчание и с включени сирени на линейки пред Паметника на медицинските чинове, разположен в градинката пред ВМА.

По данни на БЛС, през изминалата година над 120 лекари, медицински сестри, санитари и шофьори на линейки са загубили живота си.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини