Сигнали за три мини в Черно море само за ден

Снимка: iStock
Снимка: iStock

Сигнали за общо три мини във водите на Черно море са подадени до българските, румънските и турските власти в понеделник. Всички те са забелязани в близост до родния бряг. Министерството на отбраната на България разпространи информация, че Военноморските сили (ВМС) ще извършат разузнаване и обследване след получен сигнал за забелязана мина в Черно море. Днес, по данни на Морския спасителен координационен център - Варна, е получена информация от Турския спасителен център, че турски кораб „ТОМРИЗ-А“ е подал сигнал за забелязана мина около 6.00 часа (българско време) на около 37 морски мили изток–югоизток от нос Галата. 

След извършена проверка, от МО съобщиха за NOVA, че мина в района на нос Галата не е намерена. Забелязаният обект бил пластмасов отпадък. Операцията по обследването в района продължава.

Военноморските сили ще обследват района с вертолет, като при необходимост ще бъде изпратен кораб със специална група за последващо унищожаване на мината.

Друга морска мина беше открита от рибар на около 70 километра от нос Мидия в Черно море. Кораб на румънските военноморски сили се е отправил към мястото, за да проучи ситуацията, съобщи БГНЕС, позовавайки се на Romania Journal.

„Миночистачът и база за контролен кораб "Вицеадмирал Константин Белеску", с група водолази за разминиране на борда, изпълняват мисия за проучване и намеса в морски район, разположен на разстояние около 39 морски мили (70-72 км), край бреговете на Черно море, срещу нос Мидия, където е съобщено за дрейфуваща морска мина”, съобщиха от Министерството на националната отбрана на Румъния.

Мината е била забелязана тази сутрин от румънския риболовен кораб "Olimpus 1", чийто командир е информирал румънските власти по официалните канали около 08:10 часа.

По-рано през деня Министерство на националната отбрана  на Турция съобщи за открита мина в Черно море, близо до границата с България.

Мината е открита във водите край градчето Инеада. В района са изпратени екипи на подводната охрана (SAS). Предприета е операция за обезвреждане на мината, се казва в съобщението на министерството, цитирано от БТА.

Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви в събота, че мина, забелязана в Босфора, е била обезвредена от екипите за подводна отбрана (SAS) на военноморските сили на Турция.

Източник: NOVA

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини