Сменят калдъръма в центъра на Ковачевица и край параклиса в Лещен

Ковачевица, снимка: Община Гърмен
Ковачевица, снимка: Община Гърмен

Нов калдъръм ще бъде поставен в историческия и архитектурен резерват Ковачевица и в село Лещен. Това е заложено в капиталовата програма на община Гърмен за тази година. Настилката от камъни обаче няма да се подмени навсякъде в двете населени места, а само в определин райони, където е най-компрометирана. Нов калдъръм ще има в центъра на Ковачевица и в района на изградения нов параклис в село Лещен.

„Най-важното за нас, за местните хора и за туристите е да запазим автентичния вид на тези две села, в които има вековни къщи и вековни пътни настилки. Затова ще се нареди нов калдъръм на мястото на стария. Това ще ни струва по около 50 000-60 000 лева за всяко едно от двете населени места”, заяви за Илинден Прес кметът на община Гърмен – Феим Иса.   

Той и екипът му искат да запазят живописната възрожденска архитектура в Ковачевица и Лещен, където почти непрекъснато има туристи. А това ще стане със съхраняването на автентичните къщи и калдъръмените улички.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини