Археолози с нови открития в Хераклея Синтика: Седем млади мъже са намерили смъртта си под разрушения античен град

Archaeologia Bulgarica
Archaeologia Bulgarica
Седем млади мъже са намерили смъртта си под срутения тухлен свод на подземните цистерни, разкрити през сезон 2021 г. в Хераклея Синтика от екипа на доц. д-р Людмил Вагалински (НАИМ-БАН).
 
При силното земетресение в края на ІV век те са загинали от тежките си травми веднага - с изключение на един от тях. Според изследването на доц. д-р Виктория Русева (Институт по експериментална морфология, патология и антропология с музей при БАН) въпросният индивид, е преживял известно време, затрупан от телата на други двама и от архитектурните рушевини. Той е бил на около 20 години, с тежка вродена малформация на черепа , свързвана с неврологични изменения и умствено изоставане.
 
Предполага се, че е имал затруднения с храненето и с говора, бил е възприеман като уродлив от съвременниците си. И още нещо – два от откритите наблизо черепи са на негови близки родственици.
 
 
Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини