388 диви свине и 17 вълка отстреляха дружините на ЛРС-Благоевград

Снимка: НЛРС
Снимка: НЛРС

Годината, в която ловно сдружение „Сокол 1911” в Благоевград тържествено и със самочувствие отбеляза 110-го­дишнината от създаването си, се характеризира с локални различия в слуката по отстре­ла на диви свине и хищници. Статистически тя е по-добра в сравнение с миналата. Терен­ните и географските особено­сти в ландшафта на ловните полета продължават да оказ­ват влияние върху дивечово­то присъствие и респективно отстрела на основния ловен обект – дивата свиня. Дру­жинките, ловуващи западно от р. Струма в пограничните ра­йони със Северна Македония, постигнаха много по-добри резултати от колегите, чиито терени са в подножието на Рила и Пирин, и то при положе­ние, че грижите по опазването, ловностопанските дейности и целогодишното подхранване са еднакви. Причините за тези отлики са комплексни и имат своето обяснение от гледна точка на предпочитаните мес­тообитания за този вид дивеч и дървесното разнообразие, съобщи НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България" .

По време на наскоро при­ключилия ловен сезон ловци­те от 17-те ловни дружинки на ЛРС-Благоевград са отстреляли 388 диви свине. В неофициалната класация по този показател убедително води дружинката в Симитли с председател Йордан Филипов със 72 отстреляни животни. Веднага след тях е съседната дружинка в с. Сушица с пред­седател Георги Митрев с 45 диви свине. Почти толкова, с 44, е дружинката в Бучино, а близо до нея – с 42 животни – е дружинката в село Логодаж.

И тази година на практика се доказа, че активният ловен се­зон е най-подходящото време и с най-добрите предпоставки за борба с хищниците при ус­ловие, че ловците разбират важността и значението от регулирането на вълк, лисица, чакал, скитащи кучета. Този се­зон с точни изстрели са отстре­ляни 17 вълка, 151 лисици и 3 чакала. Казано накратко – инте­ресен ловен сезон с променли­ва слука и с много емоции.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини