Лидерът на КНСБ Пламен Димитров: Без синдикати няма да има ръст на доходите!

Пламен Димитров, снимка: КНСБ
Пламен Димитров, снимка: КНСБ

Ако някой мисли, че без синдикати доходите ще растат постоянно нагоре, греши. За последните 5 г. средната работна заплата се е повишила с 50%. Това нямаше да се случи без нас – би имало някакъв ръст, но не и в такъв размер. Същото важи и за минималната работна заплата. Тя няма да расте, ако няма кой да настоява постоянно. Погледнете и данните на НСИ, които показват ефекта от покритието с Колективни трудови договори – там, където има такива, заплатите са средно с 12 на сто по-високи от тези в предприятие от същия бранш, в което няма сключен КТД.

Това каза президентът на КНСБ Пламен Димитров по време на онлайн дискусия с над 150 синдикални председатели от Перник, Кюстендил и Благоевград. С тях бяха обсъдени предизвикателствата пред работещите и страната в социално-икономически план през следващите 5 години и визията на конфедерацията за намиране на решения и залагане на приоритети и цели.

Много активни бяха синдикалистите от Пиринския край, които участваха в дискусията и зададоха доста актуални въпроси, свързани с пазара на труда и доходите на хората.

Вицепрезидентите Пламен Нанков и Чавдар Христов, националните секретари Огнян Атанасов, Тодор Капитанов, Величка Микова, Юлия Симеонова, директорът на ИССИ Любослав Костов, консултантите към института Екатерина Рибарова и Любен Томев представиха акцентите в проекта на програма на конфедерацията за мандат 2022-2027 година.

Пламен Димитров акцентира върху важността на директивата за адекватните минимални заплати и отражението, което ще има тя както върху доходите, така и върху покритието с колективни трудови договори. Колективното договаряне ще бъде насърчавано. Всяка страна ще трябва да изготви национален план за увеличаването му и да отчита изпълнението, обясни той.

Представени бяха изискванията, които ще произтекат от Зелената сделка, необходимостта от постоянно повишаване на уменията на работещите – квалификации и преквалификации, предизвикателствата, които произтичат от новите форми на заетост и осигуряването на защита за тези работници. Дискутирано бе нивото на социален диалог на местно ниво и в различните сфери.

Димитров запозна синдикалните лидери с позицията на конфедерацията по проекта за бюджет на страната за тази година.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини