Частници от Югозапада продават горите си на държавата

Снимка: Община Благоевград, архив
Снимка: Община Благоевград, архив

Много голям интерес да продадат горите си на държавата проявяват частни собственици, чиито имоти попадат на територията на Югозападното държавно предприятие в областите Благоевград, Кюстендил, Перник, Софийска и части от Ловешка и Пазарджишка. Възможността за закупуване на малки частни горски имоти – до 5 хектара, се предоставя от МЗХ за първи път. Целта на кампанията, която стартира на 18 юли, е комасация на терените и по-добро стопанисване на горите, тъй като най-тежките нарушения и незаконни сечи се извършват предимно в частни имоти. Стопаните им нямат възможност да ги опазват и грижат за тях, горите не им носят доходи, а пазарът на горски имоти е специфичен.

Общо 935 000 хектара са горските територии в обхвата на ЮЗДП. От тях 686 000 хектара (73,4%) са държавни гори, в т.ч. 77 684 хектара (8%) са собственост на частни физически лица. По-голямата част от тях са мозаечно разпръснати в различните области. Най-много частни гори има в Ловешка област, в района на Тетевен и Рибарица – 20%. След тях се нареждат областите Кюстендил – 13%, Софийска – 9% и Благоевград – с 3,6 %.

По-малко от две седмици до крайния срок за приемане на заявления – 20 септември, в ЮЗДП пълен комплект документи са подали собственици на гори, попадащи на териториите на държавните горски стопанства Елешница, Благоевград, Етрополе, Кюстендил, Рибарица, София, Елин Пелин.

За улеснение на кандидат-продавачите заявления могат да се подават както в Централното управление на ЮЗДП, така и в съответното териториално поделение, в чийто обхват се намира горският имот. Заявлението е по образец и може да бъде намерено на адрес www.uzdp.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини