Хартиените трудови книжки остават в историята

Снимка: Фейсбук
Снимка: Фейсбук

Замяна на хартиените трудови книжки с дигитални договориха днес преговарящите партии и коалиции. Те бяха единодушно "за" "прозрачен, законово определен автоматичен механизъм за определяне на минималната работна заплата, която да бъде обвързана със средната за страната, като постепенно процентът се повишава. 

Всички бяха единодушни, че трябва да се съкрати "огромният" документнооборот за ползване на социални услуги и преминаването от хартията към дигиталните средства, както и да се премине към е-управление на социалните услуги и социалните плащания.

Преговорящите партии и коалиции се обединиха и около предложението на Асен Василев работещите да бъдат глобявани, ако получават пари на ръка от работодателите си, стана ясно по време на преговорите за правителство в сектор "Труд и социална политика".

Размерът на пенсиите да не бъде намален от Нова година, след отпадането на сегашните добавки от 70 плюс 50 лева за пенсионерите, е ангажимент, който днес пое Асен Василев. 

"Пенсионерите от 1 януари няма да получават по-малко пари от това, което получават в момента", гарантира той. Това ще се случи след увеличението на пенсиите през декември, увеличението на тежестта на коефициента за стаж и на повишението на минималната пенсия от Нова година.

Спор предизвика предложението за безплатни ясли и детски градини, предложено от БСП. Елисавета Белобрадова от "Демократична България" изтъкна, че не таксите в държавните детски градини са проблем, а липсата на места, като даде пример със столицата.

По всяка вероятност сумата за обезщетение през втората година майчинство ще бъде равна на една минимална заплата, няма да е фиксирана сума. С нея ще бъде обвързан и минималният размер обезщетение за безработица. Тези промени обаче едва ли ще се направят с бюджета за 2022 г., който трябва да бъде подготвен и приет в максимално кратки срокове.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини