Изграждат десетки станции за електромобили в Пиринско

Снимка: МРРБ, архив
Снимка: МРРБ, архив

E.VE.CR.I Local-e е проект, който цели да стимулира развитието на регионалния бизнес и устойчивото използване на електромобили. Това ще стане в пограничните райони на България и Гърция. Първата кръгла маса за запознаване на местните общности с проекта ще се проведе утре, 26 ноември, в Петрич. Планирани са общо 12 такива събития с участието на местната власт, малък и среден бизнес, неправителствени организации и други заинтересовани участници, които ще се състоят в следващите месеци. Целта на провеждането им е да са разяснят ползите от инсталирането на електрозарядни станции за развитието на бизнеса в региона, както и заинтересованите участници да изразят намерение да се включат в инициативата за изграждане на електрозарядни станции на техните обекти.

Провеждането на три поредни кръгли маси в Благоевград, Симитли и Сандански е планирано за началото на декември 2021 г. Срещите в останалите градове от региона ще се случат през пролетта на 2022 г.

E.VE.CR.I ще стимулира развитието на пограничните райони на България и Гърция чрез изграждане на 50 лесно достъпни и постоянно функциониращи станции за зареждане на електромобили, като 25 ще бъдат изградени във всяка от двете държави. Те ще бъдат позиционирани в четири региона - централна и източно македонска част в Гърция и югозападна и централно-южна България, по пътищата, свързващи Петрич и Сандански със Серес, Гоце Делчев с Драма и Кавала, Смолян и Златоград с Ксанти, Кърджали с Комотини, Свиленград с Александруполи. Очакванията са зарядните станции да бъдат инсталирани и в Александруполи, Драма, Елефтеропули, Кавала, Като Неврокопи, Комотини, Ориестас, Серес, Солун, Тасос, Ксанти, Банско, Благоевград, Доспат, Гоце Делчев, Кърджали, Момчилград, Петрич, Сандански, Смолян, Свиленград, Велинград, Златоград и по пътищата с по-малки градове и села между тях.

Разширяването и развитието на мрежата от електростанции в трансграничните райони има множество положителни въздействия. От една страна това са повишената енергийна ефективност, редуцирането на парниковите газове, които влияят върху качеството на въздуха и качеството на живот, а от друга - влияят позитивно върху развитието на предприемачеството, партньорството и споделянето на знания между малки бизнеси и общински структури.

Проектът E.VE.CR.I Local-e е устойчивият отговор на настоящата ситуация. Едно от основните предизвикателства за използването на повече електромобили днес е липсата на постоянно достъпна, лесна за ползване и широкоразвита мрежа от зарядни станции. В допълнение, районите в близост до границата, където се случват множество пътувания между съседските държави, възможността за използване на електрозарядна мрежа в съседната страна е от ключова важност. В България и Гърция, подобно на повечето напреднали европейски държави, постепенно се развиват.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини