Комисията по досиетата представи два свои сборника в ЮЗУ

Снимка: ЮЗУ
Снимка: ЮЗУ

Правно-историческият факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ бе домакин на публична дискусия и представяне на сборниците: „Държавна сигурност и земеделците (1944-1991)“ и „Държавна сигурност и анархистите в България (1944-1991)“. Дискусията бе предавана на живо в YouTube канала на университета. Модератор на срещата беше проф. Веселин Вучков.

Приветствия към участниците отправиха ректорът на ЮЗУ „Неофит Рилски“ проф. д-р Борислав Юруков, ръководителят на департамент „История и цивилизации“ към Американския университет проф. д-р Маркус Вийн и председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов.

Ректорът изрази удовлетворението си, че ЮЗУ „Неофит Рилски“ е домакин на дискусията и отбеляза, че срещи като тези са изключително важни и полезни.

„Ние трябва да можем да научим уроците на историята и да предвидим нашето бъдещо развитие, така че да избегнем всички грешки, които сме допускали“, каза проф. Юруков.

Проф. д-р Маркус Вийн благодари на ръководството на Правно-историческия факултет за инициативата и за възможността Американският университет да бъде съорганизатор на дискусията.

„Стремежът на двата тома да документират дейността на българската държавна сигурност по времето на социализма и да я направят достъпна за обществеността беше особено силен мотив за нас да участваме в тази конференция“, отбеляза проф. Вийн.

Дейността на Комисията по досиетата бе представена от председателя й Евтим Костадинов. Той разказа за създаването и развитието на комисията, както и за дейностите, които изпълнява.

В дискусията участваха доц. д-р Николай Марин – декан на Правно-историческия факултет, доц. д-р Валентин Китанов – заместник-декан на Правно-историческия факултет, гл. ас д-р Диана Велева – научен секретар на Правно-историческия факултет, Екатерина Бончева и Иванка Жекова – членове на Комисията по досиетата, проф. д-р Милен Кузманов от Института по история на БАН, Красимир Кръстев – главен експерт в отдел „Изследване и публичност“ на Комисията по досиетата и съставител на сборниците, преподаватели и студенти от Правно-историческия факултет.

Събитието беше организирано от Правно-историческия факултет на Югозападния университет „Неофит Рилски“ и Департамент ,,История и цивилизация“ на Американския университет в България съвместно с Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини