Студенти извървяха стъпките на Яне Сандански и неговата чета

Снимка: Община Симитли
Снимка: Община Симитли

Студенти извървяха стъпките на Яне Сандански и неговата чета.  Всичко това се случи по време на експедицията „Симитлия – от древността до наши дни”, впри която младите хора посетиха селата Полето, Брежани, Ракитна, Мечкул и Сенокос.

Най-любопитна за младежите се оказа историята около така начерената "Афера Мис Стоун". Става въпрос за отвличането на американската мисионерка Елън Стоун и на нейната другарка Катерина Цилка от чета на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, начело с Яне Сандански и Христо Чернопеев. То е осъществено на 21 август 1901 година, а целта е била да се набавят финансови средства за дейността на ВМОРО.

Някои от местните жители разказаха, че Катерина Цилка е родила в с. Мечкул, въпреки че документите сочат, че е родила в село Сърбиново, Гълъбовата махала (дн. Ракитна). Според тях новороденото е кръстено в храм „Свети Илия” в Мечкул от свещеник Найден Златков. Кметският наместник Христо Димитров разказа на студентите, че поради множеството изпитания, които Катерина Цилка е претърпяла от залавянето си до момента на раждането, тя имала проблеми с млякото и за това малката Елена Цилка е била кърмена с мляко от други жени.

Студентите посетиха и храм „Св. св. Петър и Павел” в Сенокос, където бяха впечатлени от запазените стенописи от ХІХ в. Те посетиха и останките от стария хан, където са отсядали дейци на ВМОРО. Местните баби заявиха с категоричност пред студентите, че Цилка е родила в Сенокос, при една воденица. В Ракитна участниците имаха възможността да се срещнат с баба Ката - наследничка на Рада Гълъбова – жената, която помага на Катерина Цилка да роди. „При нас имаше три колиби – в едната бяха Мис Стоун и Катерина Цилка, в другата – техните пазачи, а в третата бяха големците”, разказа възрастната жена.

В с. Горна Железница се срещнаха с Милан Ваклински, чиято прабаба Яна била куриер на Яне Сандански. Тя влизала при Мис Стоун, защото е знаела турски, а отвлечените жени не трябвало да разбират, че похитителите са българи. Баба Яна затопляла пелените на бебето на Катерина Цилка на огнището в къщата си в Дреново. В знак на благодарност Яне Сандански дал шепа жълтици на баба Яна.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини