Математик: Ковид се свива и вървим в добра посока!

Николай Витанов, фото: Фейсбук
Николай Витанов, фото: Фейсбук

„Като че ли се справихме с третата вълна, тя си заминава. Какво казва институтът „Роберт Кох” - че България излиза от зоната на опасност. Следователно, третата вълна си заминава”, коментира математикът проф. Николай Витанов в студиото на „Събуди се” по NOVA tv.

Данните за базовото репродуктивно число сочат, че здравната система у нас се разтоварва и активните случаи намаляват. „Заразата се свива и ние вървим в добра посока. Като че ли по празниците не успяхме да пречупим тази положителна тенденция, но нека да изчакаме седмица”, добави математикът. Проф. Витанов представи статистика, според която областите в страната са под критичната стойност и ситуацията е нормална.

„Винаги съм казвал, че ще си изкараме спокойно празниците. Ако случаите падат под 1 000, не сме успели да пречупим положителните сценарии. Ако не дойде нов щам, ще си изкараме едно спокойно лято”, смята той.

За да няма нова вълна, по думите му, е необходимо да се достигне 70% ваксинирани българи. „Първо сме далеч. Второ - това не е гаранция, че нещо няма да се надигне. 30% са около 2 млн. и те са достатъчно, за да се разрази вълна на есен. Трябва да внимаваме”, уточни математикът.

Той е категоричен, че ваксинацията у нас напредва и наваксаме изоставането си. „С тези темпове, в края на юли месец ние ще имаме щит 70%, който ще ни предпазва от резки покачвания на броя на заболелите”, смята проф. Витанов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини