Руснаците няма да почиват у нас, Русия спира полетите на своите туристи до България

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Русия спира полетите на свои туристи за България. Това обяви за сайта "TravelNews" Евелина Пулева, член на УС на Бургаската регионална туристическа камара. Последният полет на руската авиокомпания S7 до Бургас ще бъде на 9 май, каза тя. Досега се осъществяваше по един полет седмично от края на март.

Това се случва след призива на руския политик Владимир Жириновски, един от най-горещите привърженици на президента Владимир Путин, който поиска държавата официално да забрани купуването на имоти в България, както и пътуванията до страната ни с туристическа цел.

След като британските и германските туроператори анулираха полетите до България за месеците май и юни, сега това се случва и с полетите от Русия.

"Полетите им за Бургас за месец май са отменени, като следваща дата не е поставена. Също така имаме информация от руски граждани, че в момента нашето посолство не издава визи за България. Визи се издават само за смесените бракове", заяви Христина Славова от Бургаската регионална туристическа камара.

В Поморие, дори в квартала, станал известен като "Малката Москва", не се чува руска реч. Няма ги собствениците на имоти, които си идват през лятото в България.

"Резервации правят. Всички очакваха решението при какви условия ще се влиза в България, но на този етап предплата не взимаме от руски туристи, тъй като миналата година се налагаше да ги връщаме. И миналата година имахме много резервации, но всички знаем какво се случи през сезона", обясни управителят на хотел в Поморие Деляна Цонева.

Александър от две години живее в България. Казва, че след забраната да пътуват в Турция сега руснаците няма да почиват и на нашето море.

"Все едно е какво е казал Жириновски, главно е това, което е казал диктаторът. А диктаторът отмени полетите за България, както знаете преди това ги отмени и за Турция. На този етап всички полети са забранени. Пропагандата е, че България не може да приеме тези полети, разбира се това не е така. Досега летяха, нямаше проблем", казва Александър Викторович пред Bulgaria ON AIR.

Миналото лято спадът на руските туристи е бил 60-70%, на места до 80% основно заради пандемията. От бранша казват, че сега ситуацията е още по-сложна заради напрежението в дипломацията между България и Русия.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини