Скулпторът Иван Русев написа книга за арт центъра в красивото Илинденци

Скулпторът Иван Русев написа книга за арт центъра в красивото Илинденци

Емблематичният скулптор Иван Русев представя книгата си "Разказ за Пътя и Каменни истории", посветена на историята на единствения по рода си частен скулптурен парк в България - арт центърът в село Илинденци. Неговата цел е да съхрани и развие най-добрите традиции на основополагащите европейски скулптурни симпозиуми.

Книгата систематизира и изследва с подчертано чувство за историчност опитът и действията, довели до появата и утвърждаването на арт център "Илинденци", като място за култура от световна величина през последните повече от 20 години. В нея са представени детайли за организираните през годините събития, за процеса на общуване и обмен, за творческия процес и натрупвания, за механизмите на действие и личностите, привличани за участие през годините, както и биографични истории от утвърждаването на Иван Русев като един от най-значимите ни съвременни творци.

Авторът последователно ни въвежда в своя свят на търсения, преследвани и постигнати цели по Пътя на изкуството. 

Първата част предлага увлекателен разказ за израстването и формирането на бъдещия скулптор, както и извеждането на смелата за времето си идея за създаване на частен център за изкуство в България. 

Във втората част в хронологична последователност е представен пътят, изминат през годините, от създаването на центъра през 1998 г. до днес, както и резултата от дългогодишния труд, натрупвания и богат опит на група хора, съучастници в общ процес, наречен Арт център "Илинденци". 

Книгата "Разказ за Пътя и Каменни истории" вече излезе от печат и ще бъде по книжарниците до края на месец април 2021 г.  Тя е съвместно издание на Фондация „Арт център "Илинденци" и Издателска Къща "Гутенберг", с подкрепата на Министерство на културата, като част от проекта "Арт Сцена - Илинденци"* - сесия за финансиране на проекти в областта на визуалните изкуства.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини