Отпускат по 5 минимални заплати за музикалните творци на свободна практика

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Правителството ще подпомогне с по 5 минимални работни заплати и осигурителните вноски към тях всеки един от музикалните творци на свободна практика у нас като еднократна помощ в условията на пандемията. Това означава, че около 1000 музиканти ще получат 4350 лева (3250 лева плюс 1100 лева осигуровки) като за целта са предвидени 4 267 000 лева. Средствата ще бъдат осигурени от Министерския съвет още следващата седмица пое ангажимент премиерът Бойко Борисов на среща с Рут Koлева, Орлин Павлов, Росен Ватев и Марина Василева, които представиха исканията на музикалните творци на свободна практика в България. 

Обезщетението се отпуска за периода на пандемията, в който музикалният бранш е преживял най-сериозни загуби. Министър-председателят Бойко Борисов увери присъстващите музиканти, че се работи по изготвяне на механизъм за компенсиране в условията на коронавируса, който е възложен за изпълнение на министъра на труда и социалната политика Деница Сачева.

По време на срещата бяха поставени и други основни искания на музикалния сектор – промяна на Закона за радиото и телевизията, в който да се заложи задължителна квота за излъчване на българска музика като условие за получаване на лиценз и създаване на професионален регистър на музикалния сектор.

Относно изготвянето на регистър на изпълнителите от музикалния бранш премиерът Борисов коментира, че това е задача, която трябва да се изпълни съвместно от министъра на културата и самите музикални изпълнители.

Министър-председателят подчерта, че ще бъде създадена задължителна квота за излъчване на национална музика в българските държавни и частни радиа като това ще бъде заложено за изпълнение при следващ управленски мандат.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини