Алексей Толстой: Никой не може да те научи да се смееш, нито да се влюбваш!

Алексей Толстой: Никой не може да те научи да се смееш, нито да се влюбваш!

Алексей Николаевич Толстой е благородник, който остава в историята и на руската, и на световната литература. Графът е руски писател, академик, депутат във Върховния съвет на СССР. Автор  ена множество романи, разкази и повести. Ревностен поддръжник е на комунистическия режим в родината си.3 пъти е носител на Сталинска премия (1941, 1943 и 1946, посмъртно). Роден е на 10 януари 1883 г. в семейството на граф Н. А. Толстой и детската писателка А. Л. Востром. Майка му е далечна роднина на Тургенев,  докато баща му Николай Александрович е от обеднял клон на рода на Лев Толстой. Началното си образование Алексей получава вкъщи, а през 1897 г., когато семейството се мести в Самара, постъпва в реално училище. След като го завършва през 1901 г., заминава за Петербург и започва да следва в Технологичния институт.

През 1907 г. решава да се посвети на творческа кариера и напуска Института, без да го завърши. Същата година излиза неговата първа стихосбирка „Лирика“. През 1914 – 1916 г. работи като военен кореспондент във вестник „Русские ведомости“, пътува често до фронта, ходи до Ангиля и Франция. През този период написва серия от очерци и разкази за войната. През 1918 г. емигрира в Париж, където живее до 1921 г. Следващите 2 години прекарва в Берлин и през 1923 г. се завръща в родината си.

През 1944 г. му е поставена диагноза за рак на белия дроб. Болестта се развива бързо и на днешната дата през 1945 г. Алексей Толстой умира.

Най-известен е с фантастични произведения като „Аелита” или „Хиперболидът на инженер Гарин“, както и с адаптацията по „Приключенията на Пинокио” на Карло Колоди - „Златното ключе или приключенията на Буратино”, а също така и с повестта „Детството на Никита”. В историческата си трилогия „Ходене по мъките“ се стреми да даде обосновка и оправдание на революцията от 1917 година и на болшевизма.

Ето някои интересни разсъждения на Алексей Толстой за ума, щастието и живота:

Просветеният, дисциплиниран разум е най-великата светиня, чудо на чудесата.

Гениалното лице се нуждае от по-строга дисциплина от всеки друг.

Историята понякога хвърля неочаквани фокуси.

Идеите, които не са наситени с влагата на живота, се разсейват в пространството.

Животът на армията е в изпълнението на бойната заповед.

Когато човек страда много, за утешение му служи целесъобразността на тези причини, заради които страда.

Човек трябва да е щастлив. Ако той е нещастен, той е виновен.

Има две желания, изпълнението на които могат да достигнат до истинско щастие на човека - да бъдат полезни и да имат чиста съвест.

За да бъдем щастливи, трябва да се стремим постоянно за това щастие и да го разберем.

Не греши този, който нищо не прави, въпреки че това е най-голямата му грешка.

Никой не може да те научи да се смееш, нито да се влюбваш.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини