Нощен Сандански ще свети с LED лампи

Снимка: Община Сандански
Снимка: Община Сандански

Министерство на енергетиката одобри внесеното от кмета на община Сандански – Атанас Стоянов, предложение за рехабилитация и модернизация на уличното осветление. Проектът е по Норвежката програма„Възобновяема енергия, енергийна ефективност, енергийна сигурност“ и е на обща стойност 553 616 лв.

Системата за улично осветление в град Сандански, експлоатирана десетилетия, е амортизирана и енергоемка, която често аварира и не е надеждна. Тя ще бъде подменена с ново, енергийно ефективно LED осветление. Особено внимание на ефективността на уличното осветление е обърнато на ключовите зони и най-натоварени пътни и улични участъци– кръстовища, централни улици, пешеходни зони.

С реализацията на проекта ще бъдат поставени общо 1796 броя нови, високоефективни LED осветителни тела на територията на град Сандански. Същевременно се предвижда намаляване  височината на 479 от уличните стълбове, за да се ограничи разпиляването на светлината. За по-голяма ефективност на осветлението височината на стълбовете за парково осветление ще бъде повишена от 3 метра на 5 метра. 

Новата система за външно осветление ще бъде ръководена чрез иновативно автоматичноуправление, позволяващо контрол на електроенергийните разходи и промяна интезитета на осветление при мъгли, обилни валежи, бури или пътно транспортни произшествия.

Предвижда се и изграждането на две фотоволтаични централи, които през деня ще произвеждат електрическа енергия, съхраняваща се в специална батерия. През нощта тази енергия ще бъде използвана за захранване на уличното осветление. По този начин около 10% от енергията, необходима за уличното осветление на града ни, ще бъде произведена безплатно от слънчевата светлина.

Новата модернизирана система за улично LED осветление ще промени облика на нощен Сандански и ще намали значително годишните разходи за електроенергия.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини