Натискът към болниците намалява, ваксинираните ще имат сертификат за пътуване

Костадин Ангелов, снимка: МС, пресцентър
Костадин Ангелов, снимка: МС, пресцентър

Натискът към болниците намалява, в момента сме 17-и по заразяване в Европа. Това стана ясно на редовния брифинг на Националния оперативен щаб. Участие вземаха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, маг. фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов и членове на Националния оперативен щаб, съобщи „Стандарт”.  

Броят на новите случаи на коронавирус отбеляза спад и като абсолютно число, и като процент. Статистиката за 23 декември излезе с близо двучасово закъснение, като според нея са отчетени 1 615 нови случая, което е със 184 по-малко спрямо вчерашните 1 799 заразени. Направени са обаче и повече тестове – 6 945, спрямо 6 233 при предишния отчет, т.е. разлика от 712 теста. Трябва да се отбележи, че от днес в тази статистика влизат не само PCR, но и бързите антигенни тестове. Така процентът на положителни проби бележи сериозен спад - от 28,86% вчера до 23,25 на сто днес.

Очакват се 100 000 ваксини, ще бъдат ваксинирани 50 000 души.

Хората, които са си поставили и двете дози от ваксините за COVID-19 ще получават сертификати, които след това ще могат да им служат за пътувания. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Той обясни, че в имунизационната система ще има отделен модул за имунизация за COVID-19.  Информацията там ще може да бъде внасяна от болничните заведения, а след това джипитата, мобилни екипи, РЗИ. „В рамките на 24 часа те ще вкарват направените ваксинация, а след поставянето на втората доза ще бъде издаван и сертификат. Този документ може служи на хората за пътувания или други цели. Той ще е доближава до общоеверопейските, за да може гражданите да пътуват спокойно”, каза доц. Кунчев.

"Ставаме все по-силни и по-информирани, човечеството се изправя уверено и победоносно. В битката COVID-19 ваксините идват. С тях може би ще преодолеем едни от най-тъмните страници в съвременна ни история",  каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.„Болестта отстъпва пред усилията на всички, които се борят с нея и не са отказа. Благодаря на всички! Само заедно и с постоянно ще отвоюваме победа над COVID-19”, заяви той.

След Нова година се очаква одобрение да получи още една от ковид ваксините, а февруари- март още компании да получат разрешение. „Към средата на годината вече всички ще могат да работят с достатъчен капацитет, така че да се обезпечат в по-голям мащаб нуждите на държавите”, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов

Здравният министър посочи, че близо 16 000 са излекувани за последната седмица, а потвърдените случаи са 9 000. „Не се радвам и не искам българските граждани да са излекувани, а да са здрави. В тази връзка наложихме противоепидемичните мерки, които считаме, че дават резултат. Искам повече български граждани да стигнат здрави до ваксината.”, заяви той.

Министърът отчете тенденция на намаляване на ковид. 42% от леглата за неусложните пациенти са заети. Най-много са в Бургас – 62%, 60% във Варна, но и там намаляват. 41% от интензивни легла в страната са заети.  Най-много в столицата - 61% „Отчитаме това като изключително добра тенденция, която целяхме с мерките”, заяви здравният министър.  

Главният държавен здравен инспектор посочи, че от 7 до 20 декември заболяемостта на 100 000 души е 425. Така се нареждаме на 17 място в ЕС и 4 на Балканите. Най-ниска е заболяемостта в Кърджали, а най-голяма във Варна - 626 на 100 000, 394 на 100 000 е в столицата. По България е на трето място в ЕС и на 1-во в Балканите.

Днес у нас се очаква да кацнат 10 самолета от Великобритания – 8 в София и по един във Варна и Бургас. По думите на доц. Кунчев ще бъде необходим около час –час и половина, за да бъде обработен от един от тях.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини