Безсребърниците Козма и Дамян давали лек на всички, без да взимат пари

Безсребърниците Козма и Дамян давали лек на всички, без да взимат пари

Православната църква почита днес светите безсребърници Козма и Дамян. Те се почитат от древни времена заради способността им да изцеляват от недъзите и да оказват лечебна помощ. Тях също ги наричат покровители на книжовното учение. Освен това те били почитани и като покровители на ковачите.
Култът към двамата братя безсребърници и чудотворци Козма и Дамян бил изключително разпространен през III в. в пределите на Източната Римска империя. Те били възпитани в духа на християнско благочестие и доказали изключителни интелектуални умения и високи нравствени добродетели.  Изучили лекарско изкуство, лекували даром, без да взимат пари и за това са наречени "безсребърници". Извършили и множество благотворителни дела - подпомагали бедни и бездомни, подсигурявали им подслон, храна и лечение.

Заради изповядването и разпространението на християнски идеи няколко фанатизирани езичници ги наклеветили на местните управници. Братята свети Козма и Дамян щели да бъдат съдени в Рим. Щом се узнало за това в селото, в което живеели, техни приближени ги склонили да се скрият и ги завели в една пещера. Тъй като Козма и Дамян не желаели никой да пострада вместо тях, доброволно се предали на римските войници и били заведени в Рим при царя. Той ги принудил да извършват езически ритуали и да се откажат от християнските си убеждения, но по неведоми причини внезапно се разболял. Отправяйки горещи молитви към своя Бог, светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян го излекували. Уверявайки се в силата на християнската вяра и могъществото на християнския Бог, царят се отказал от езическите си убеждения и приел християнството.

Двамата лечители били освободени. Сдобили се с широка популярност и на техните умения завидял бившият им учител, също лекар. Воден от силна злоба, той ги завел в планината и ги убил с камъни. Светите чудотворци и безсребърници Козма и Дамян намерили смъртта си през 284 г.
 
Имен ден празнуват днес: Козма, Кузман, Дамян, Дамяна, Красимир, Красимира, Красин, Красина.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини