БСП обвини шефа на АПИ в нагласени поръчки за "Агромах"

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

БСП обвини шефа на АПИ в нагласени поръчки за фирма "Агромах". За последните две години - от 2014 досега, откакто шеф на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е Лазар Лазаров, а Лиляна Павлова е министър, строителната фирма е взела 293 милиона лева за ремонти и строителство на пътища. 

За това алармираха в парламента депутатите от БСП Жельо Бойчев и Кирил Добрев. Те са поискали от Павлова отговор на въпроса кои фирми ремонтират и строят магистралите и от него става ясно, че фирма "Агромах" е най-ремонтиращата фирма в цялата страна.

Заради непрозрачното изразходване на средствата за ремонт на пътища у нас БСП сезират прокуратурата с въпросите как се харчи общественият ресурс и има ли фирми-любимки за ремонти на пътища. Депутатите искат и шефът на Агенцията за пътна инфраструктура Лазар Лазаров да подаде оставка, както и прокуратурата да провери бил ли е Лазаров служител на тази фирма, съобщава OFF News.

В сумата 293 800 000 милиона лева, които фирма "Агромах" е взела за ремонти и строителство на пътища, не влизат парите за довършване на магистралите "Струма" и "Марица", както и рехабилитацията на "Тракия" и "Хемус", също правени от тази фирма, уточни Жельо Бойчев.

Кирил Добрев от своя страна разясни, че масово се раздават поръчки за ремонти на пътища у нас без обществени поръчки. Когато има обществени поръчки обаче фирма "Агромах" печели 80 от 100 обявени.

"Огромна успеваемост в обществените поръчки - на седмица тази фирма печели по 1 обществена поръчка, а в "по-напрегнатите" седмици, фирмата печели дори и по 2 поръчки", обясни иронично Добрев.

Народните представители от БСП сигнализираха и за други нередности в Агенцията за пътна инфраструктура. Първата нередност, която също е изпратена на прокуратурата, е, че агенцията не прави обществени поръчки за ремонти на пътищата у нас, а ги възлага на фирмите за зимно почистване.

Друга нередност също е, че шефът на АПИ Лазар Лазаров е дал допълнителни 50 милиона лева за укрепване на почви и канавки на магистрала Марица, които трябва да бъдат усвоени за 32 дни. "Може ли канавките на Марица да струват 50 милиона лева?, пита Кирил Добрев.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини