След 10 дни съдът решава съдбата на кмета Румен Томов

Румен Томов, снимка:БГНЕС
Румен Томов, снимка:БГНЕС

Конституционният съд ще заседава по казуса с благоевградския кмет Румен Томов на 24 септември. Заседанието ще започне в 10.00 часа. На него ще се разгледа искането на тричленен състав на Върховния административен съд и на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на разпоредбата на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (обн., ДВ, бр. 77 от 17.09.1991 г., последно изм., бр. 79 от  08.10.2019 г.). Делото е за решаване по същество.

В едномесечен срок от обявяването на изборния резултат на местните избори миналата година Томов, в качеството си на кмет, не е предприел действия по прекратяване на търговската си дейност чрез заличаване на ЕТ и не е уведомил писмено за това, както председателя на ОбС-Благоевград, така и ОИК-Благоевград в указания срок до 04.12.2019 г. Неизпълнението на което и да е от трите изисквания води до предсрочно прекратяване на пълномощията на лицето, което не е съобразило своето поведение с тях.

Припомняме, че делото във ВАС беше образувано по касационна жалба на кмета на община Благоевград срещу решение от 21.05.2020 г. на Административен съд-Благоевград, с което бе отхвърлена жалбата му срещу решението на Общинската избирателна комисия-Благоевград за предсрочно прекратяване на пълномощията му на кмет. Делото във ВАС ще бъде възобновено след приключване на Конституционно дело № 5/2020 г.

До казуса с Румен Томов се стигна, след като бившият кмет на Благоевград - Атанас Камбитов, подаде сигнал до ОИК, че настоящият управник не е заличил участието си в своя фирма в задължителния едномесечн срок от встъпването му в длъжност.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини