След джаза Банско ще слуша и класическа музика

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Фестивалът за класическа музика „Банско Опера Фест” ще зарадва почитателите на класическата музика единадесета поредна година в град Банско. Музикалното събитие, което набира все по-голяма популярност, ще е на 28 и 29 август на площад „Никола Вапцаров”. Зрителите ще могат да се насладят на две забележителни продукции на Държавна опера-Варна. Оперетата „Хубавата Елена“ ще открие културното събитие, а във втората фестивална вечер ще се играе мюзикълът „Чаплин“.

„Хубавата Елена“ е едно от най-известните произведения на френския композитор Жак Офенбах. Музиката е мелодична и изящна, а героите в действието пренасят булевардния френски хумор и парижки жаргон във времето на Троянската война. В него се съчетават насмешката над човешките и обществени нрави от края на XIX век. Премиерата на „Хубавата Елена” е на 17 декември 1864 г., в Парижкия вариететен театър и е считана за най-големия успех в живота на Офенбах - спектакълът е игран последователно 700 пъти.

Ефектният декор и античните костюми, солистите, хорът, балетът и оркестърът на Театрално-музикален продуцентски център - Варна  ще поднесат на публиката в Банско богато зрелище, сплетено от драматична игра, оперно пеене и танц. Постановката  е на доайена на оперетното изкуство у нас проф. Светозар Донев, хореограф е Анна Донева, сценограф Иван Токаджиев, костюмограф Ана-Мария Токаджиева.

Под палката на диригента Стефан Бояджиев ще излязат актьорът от Драматичен театър "Стоян Бъчваров" - Александър Мутафчийски-Менелай, и солистите на Варненската опера - Пламен Долапчиев-Парис и Велин Михайлов-Калхас, а в ролята на Хубавата Елена ще видим искрящата Лилия Илиева.

Премиерата на мюзикъла „Чаплин“ за европейска публика се състоя това лято във Варна, а само месец по-късно идва на сцената на „Банско Опера Фест”. Мюзикълът е създаден по либретото на Томас Мийхънт, а музиката е на Крис Къртис,  преведен е изцяло на български език. Дебютът на „Чаплин“ на Стария континент се реализира по специално договаряне с Bubbles Incorporated, S.A. & Roy Export, S.A.S. и Broadway Licensing, New York и след одобрението на наследниците на великия актьор. Досега мюзикълът е поставян единствено на Бродуей.

„Чаплин” е създаден по житейската автобиография на великия филмов актьор, режисьор, сценарист, композитор и продуцент. В ролята на Чарли - човекът, създал образа на малкия човек, обикнат от всички, но самият той борещ се за обич през целия си живот, се превъплъщава Мариан Бачев. Ще му партнират Борислав Веженов (Сидни Чаплин), Десислава Николова (Хеда Хопър), артистите, балетът и оркестърът на Държавна опера Варна. На сцената излизат 34 актьори, подбрани с национален кастинг, хореограф е Анастасия Неделчева, а сценографията е на Константин Гарнизов. Режисьор на пищната и едновременно затрогваща постановка е Борис Панкин.

Организаторите на „Банско Опера Фест” - Община Банско, „Кемпински Хотел Гранд Арена”- Банско и „Монте Мюзик” напомнят, че входът е свободен. А последните дни на август са прекрасен избор за планинска почивка в полите на Пирин.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини