Струмяни с нов важен проект – укрепва река Цапаревска срещу наводнения

Снимки: Община Струмяни
Снимки: Община Струмяни

Пореден важен проект „Да опазим жителите на една планина по две реки” за укрепването на река Цапаревска изпълнява Община Струмяни. Партньор по него е северномакедонската Община Берово. Финансирането на дейностите е по Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРЕГ-ИПП България-Северна Македония. Общият бюджет е в размер на 397 739,11 евро. На откриващата пресконференция вчера присъстваха кметове и кметски наместници, представители на Общинска администрация, жители и гости.  Кметът Емил Илиев запозна присъстващите с основните дейности по проекта. Кметът на Берово - Звонко Пекевски, поради наложените противоепидемични мерки, свързани с Ковид-19, поздрави присъстващите с видеообръщение.

Целта е да се предотвратят и да се намалят последствията от природни и предизвикани от човека бедствия по поречието на двете реки в съседните общини с трансгранично измерение и въздействие.

Средствата ще се инвестират за подобряване на проводимостта на реките Цапаревска и Брегалница чрез екологични крайбрежни и укрепителни дейности.
Ще се инвестира и в обучение на местното население и Общинската администрация, насочено към повишаване на капацитета за екологични решения и предотвратяване на риска. Реализацията на проекта е заложена в рамките на 24 месеца. След изпълнението му ще се увеличи безопастността на населението в Струмяни и Берово от природни бедствия и превенцията на заливането на основните селища. Ще се осигури превенция на наводненията в урбанизираните територии чрез корекция на речните корита, ще се повиши капацитетът на публичните институции и информираността на населението за бедствията.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини