Нова крачка за пуска на ГКПП-Клепало над Струмяни, асфалтират 17 км път до границата

Нова крачка за пуска на ГКПП-Клепало над Струмяни, асфалтират 17 км път до границата

Отварянето на границата със Северна Македония в района на община Струмяни е все по-близо! Агенция „Пътна инфраструктура“ откри обществената поръчка за избор на изпълнител за изработване на идеен и технически проект за доизграждането на участък от третокласния път III-1008 Струмяни-ГКПП „Клепало“. По този начин ще се осигури още една пътна връзка с Република Северна Македония, като се изгради трасе с дължина около 17 км в участъка от отбивката за с. Колибите до бъдещия граничен контролно-пропускателен пункт.

Прогнозната стойност на поръчката е 1 200 000 лв. без ДДС. Срокът за подаване на офертите е до 17:30 часа на 3 август 2020 г.

Обществената поръчка предвижда и изработването на технически проект за рехабилитация на третокласния път в участъка от с. Струмяни до пътния възел при пресичането с АМ „Струма“ /от км 0 до км 0+650/. Целта е с основния ремонт на отсечката да се възстановят и подобрят технико-експлоатационните качества, да се повиши носимоспособността на пътната настилка и да се подобри  отводняването.

Бъдещият изпълнител ще трябва да извърши геодезически измервания, да представи ситуационно и нивелетно решение на бъдещото трасето, идейни проекти за новите съоръжения, конструктивно обследване на съществуващите съоръжения с проектно решение за извършване на необходимите ремонтно-възстановителни работи, извършване на инженерно-геоложки проучвания и изготвяне на проект.

След близо 40 години мечтата на жителите на община Струмяни за отваряне на границата със Северна Македония е на път да се сбъдне. От години кметът Емил Илиев и местните хора настояват за пускането на ГКПП-Клепало на границата със западната ни съседка. Защото само така ще спре обезлюдяването на населените места. Проектът е от началото на 80-те години на миналия век. Македонците са направили отдавна и път до границата, и модерно КПП.  

Местните хора вярват, че граничният пункт ще стимулира икономическия растеж в пограничния район. Отварянето на границата ще допринесе за нарастване на туризма и туристическите услуги в Западна България и допълнително ще сближи хората от двете страни на границата.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини