Банско очаква поне 2 млн. лв. целева помощ от държавата

Банско очаква поне 2 млн. лв. целева помощ от държавата

Община Банско е в тежко финансово състояние и местната управа изготвя анализ на загубите, причинени от икономическата криза заради COVID-19. Разчетът ще бъде представен на правителството в очакване на финансова подкрепа.

"Надяваме се на поне 2 милиона лева помощ от държавата на първо време", заяви кметът Иван Кадев.

От началото на годината до 30 април собствените приходи са намалели с 13%. Най-голям удар е понесъл туристическият сектор  и заради това постъпленията от данъка от тази дейност са намалели с 23%. 

"Банско спази наложената му тежка 14-дневна карантина и сега градът е чист и здрав. Необходими са обаче середства за поддържане на зелените площи, чистотата и други неотложни инфраструктурни дейности", призна градоначалникът.

Той допълни, че няма да се спират ремонтите на тротоари и улици, изграждането на спортни площадки и строителството на околовръстния път. Общината ще разчита на помощта от МС за целеви средства.

Безработицата през април в община Банско е достигнала 18 процента. Голяма част от хотелите няма да отворят през лятото. 

Кадев призна, че и много от емблематичните културни прояви, провеждани на закрито всяко лято в курортния град, сега няма да се състоят. Джаз фестът обаче остава в културния календар, но с участието само на български музиканти и изпълнители.

Общината обмисля вариант да ангажира за ремонтни дейности, за които не се изисква провеждането на обществена поръчка, да ангажира местни фирми, за да ги подпомогне икономически.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини