Eлена Йончева към Урсула фон дер Лайен: Осигурете европейски средства за медиите

Снимка: Пресцентър
Снимка: Пресцентър

Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент,  настоя Европейската комисия да разработи специализиран фонд за подкрепа на независимата журналистика.  Йончева постави въпроса директно на Урсула фон дерЛайен, президент на ЕК. Темата беше повдигната в рамките на дебата в пленарна зала по разработването на План за възстановяване на ЕС от последиците от пандемията на коронавируса и предстоящите изменения в Многогодишната финансова рамка на Съюза.

Йончева призова фон дерЛайен Европейката комисия не само да осигури необходимите финансови средства за възстановяване на икономиката на ЕС, но и да гарантира, че тази финансова подкрепа ще бъде даденапо начин, който няма да доведе до задълбочаване на икономическите и социални различия между отделните държави-членки. „Слабите икономики не могат да се възстановят с бързината, с която ще го направят по-силните икономики в ЕС. Пътят напред не може да е Европа на две, три или двайсет и седем скорости“, каза Йончева. За да се гарантира справедливо разпределение на новите средства, Йончева поиска ЕК да осигури по-стриктен контрол върху крайните бенефициенти.

„Залогът този път е много голям - от начина, по който ще се усвоят тези средства, ще зависи не само колко бързо ще се възстанови икономиката, но и каква Европа ще оставим на следващото поколение. Този път не можем да си позволим тези средства да отидат в ръцете на олигарси или други бизнес формирования, които се интересуват само от собственото си благополучие и нямат никаква добавена стойност за истинската икономика и обикновените европейски граждани“, коментира Йончева. Именно в контекста на мониторинга върху тези средства Йончева постави отново въпроса за създаването на специален фонд за финансиране на независима журналистика.

„Медиите трябва да се разглеждат като ключов сектор в процеса на възстановяване - независимата журналистика е основен стълб на правовата държава, а ако няма правова държава, не може да очакваме справедливо и ефективно разпределение на жизнено необходимата за бизнеса и гражданите финансова помощ, която в момента се предоставя от Брюксел. За да се стимулира качествената и независима журналистика, трябва да има достатъчно средства, които да намалят зависимостта на медиите от спорни икономически и политически интереси“.

Припомняме, че Елена Йончева, заедно с група други евродепутати от различни политически семейства, изпратиха още през м. април т.г писмо до Европейската комисия, настоявайки спешно да се заделят средства за медиите и да се подпомогне независимата журналистика. В отговор на тази инициатива еврокомисарят по вътрешния пазар, Тиери Бретон, се ангажира ЕК да започне пилотни проекти за финансиране на медиите. Целта на евродепутатите обаче е да се осигури по-структурирана и по-систематична възможност за финансиране на независимата журналистика.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини