Свещениците в Бургас със защитни шлемове за Цветница

Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна

Кметът на община Бургас – Димитър Николов, проведе среща преди празника Цветница с представители на Българската православна църква, на полицията и с шефа на РЗИ-Бургас. „Заедно с вас имаме отговорността да създадем такава организация, че да не застрашим здравето и живота на хората. Разчитам, че ще ни помогнете и ще спазим всички мерки за минимизиране на риска“, обърна се към духовниците кметът Димитър Николов.

Бяха раздадени защитни шлемове на всички свещеници. На всички бургаски храмове са доставени защитни маски, ръкавици, платчета, напоени с дезинфектанти, с които ще се обработват входните врати и иконите. Свещениците от всички бургаски храмове и Сливенският митрополит Йоаникий отправят призив към миряните да останат по домовете си. Те призовават да не се носят цветя, които да се внасят в храмовете, както и да не се продават цветя пред църквите. В църквите, в които е възможно, ще бъдат осигурени освен входове и различни изходи. Върбовите клонки ще се дезинфекцират преди раздаването им. Повечето свещеници са организирали даването на клонки и свещи да става пред самите храмове, където има такава възможност.

В храмовете да се влиза само със защитна маска и ръкавици. Да не се целуват иконите, миряните само да се покланят пред тях. Да се спазва отстояние пред и в храмовете. Да не се допуска струпване около свещниците. Свещениците ще отговарят за реда и пропускателния режим в църквите, за да се избегне струпването на хора. Извън храмовете контролът ще бъде осъществяван от полицията. Всички кметски наместници по селата, съвместно с църковните настоятелства, са длъжни да участват в прилагането на мерките за безопасност на църквите.

Източник: Kmeta.bg

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини