20 лева глоба, ако си навън след 21,00 часа в Сатовча

Снимка: Община Сатовча
Снимка: Община Сатовча

Кметове на населени места в община Сатовча и полицаи следят ежедневно за спазването на въведените забрани и ограничения заради разпространението на коронавирус. Общинският кмет Арбен Мименов още на 17 март със своя заповед забрани излизането от вкъщи на хората над 65-годишна възраст, а на 25 март въведе и вечерен час. Никой няма право да излиза от дома си във времето от 21,00 часа вечерта до 06,00 часа сутринта. Само две изключения има, за да се наруши тази заповед. Първото е, ако в дадено семейство някой е починал и трябва да се организира тъжен ритуал, а второто – хора, които работят на смени и се налага да отидат на работа.

За нарушителите са предвидени глоби. При първо нарушение санкцията е 20 лева, при второ – 50 лева, а при всяко следващо – по 100 лева. Абсолютно същите глоби са предвидени и за тези, които нарушават друго кметско разпореждане – в светлата част на деня не се разрешава повече от двама възрастни да са на открити или закрити обществени места. Това е позволено само пред търговски обекти, но при положение, че между хората има минимум метър и половина отстояние. Всички хранителни магазини и аптеки са с работно време до 20,30 часа, за да може хората да успеят да се приберат в домовете си преди въведения вечерен час.

„Глобите не са високи, целта ни е не е да пълним общинската хазна с непосилни санкции. Тук повечето хора са с ниски доходи – голяма част са пенсионери с ниски пенсии, други се занимават със земеделие. Нашата цел е превантивна – да знаят, че при нарушаване на ограниченията ще бъдат санкционирани. Мога да кажа, че има разбиране сред местните жители и почти всички се съобразявят с нашите мерки срещу COVID-19”, коментира кметът на община Сатовча – Арбен Мименов.   

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини