COVID-19 стресна и пивоварите - трупат загуби заради извънредното положение

Снимка: Съюз на пивоварите
Снимка: Съюз на пивоварите

Съюзът на пивоварите в България съобщава за притесненията на бранша във връзка с настъпилата криза с COVID-19. Поради затворените заведения за обществено хранене (сектора ХоРеКа) пивоварите отчитат 20% директни загуби за бирения пазар в страната. Към тях се добавя и спад на продажбите през магазинната мрежа. Между 35 и 40% от заетите в сектора работят директно и индиректно за ХоРеКа бизнеса, който не функционира в момента. Въпреки въздействието на кризата основният приоритет на работодателите в пивоварния бранш е да запазят работната заетост и да минимизират отрицателните ефекти върху икономическите резултати.

,,В настоящата ситуация ефектът от кризата с корона вируса влияе върху режима на работа и работната заетост в нашите предприятия. Между 35 и 40% от заетите в бранша служители работят директно и индиректно за ХоРеКа (хотели, ресторанти, кафенета) бизнеса, който не функционира поради наложените извънредни мерки в страната. Ето защо за стотици работещи в бирените компании се изискват навременни и гъвкави мерки, които да запазят човешките ресурси. Както и по време на кризисната за сектора 2014 г., основната грижа на всеки работодател в пивоварния бранш е да запази работниците и служителите, които са най-важният и емблематичен актив на нашата индустрия.”, коментира Ивана Радомирова, изпълнителен директор на Съюза на пивоварите в България (СПБ).

Данните за страните от ЕС също показват тревожни тенденции за бирения сектор, където именно през заведенията, ресторантите и кафенетата се консумира 1/3 от обема на произвежданата бира. Стойността на тези продажби представлява 65% от целия бирен пазар в ЕС и възлиза на 76,1 милиарда евро. В европейските страни от продажбите на бира в ХоРеКа се осигуряват над милион и половина работни места, а добавената стойност от тях се изчислява на 24,2 милиарда евро и 13 милиарда евро постъпления от ДДС.

Добавената стойност на пивоварната индустрия в България се изчислява на 225 млн. евро, а общо приходите към бюджета от производството и продажбите на бира са 168 млн. евро. В производството на пиво и малц са заети 2 150 човека, а в свързаните сектори на доставчиците и клиентите около 32 500 души. Според експертите, ако индустрията се върне на кризисните нива от 2014-2015 г., то загубите от спада в добавената стойност на сектора се изчисляват на около 26 %, а в приходите за бюджета минусът ще е близо 15%.    

Пивоварите в Европа вече изпратиха писмо до Кристин Лагард - председател на Европейската цнтрална банка, д-р Урсула фон дер Лайен – председател на Европейската комисия, Шарл Мишел - председател на Европейския съвет, Давид Сасоли - Председател на Европейския парламент.

„От името на Пивоварите на Европа ви призоваваме да продължавате да ни подкрепяте, когато обмисляте и предлагате мерки за смекчаване на отрицателния икономически ефект на кризата върху малкия и среден бизнес и неговите служители. Буквалното елиминиране на on-trade сегмента от европейския пазар на бира има огромно мултиплициращо въздействие върху по-широката верига на доставките – от фермерите, производителите на малц и кенове/бутилки до дистрибуторите, шофьорите, работниците в складовете и още безброй други хора, свързани с търговията. От изключително важно значение е да бъдат компенсирани загубените приходи. Нека бизнесите да бъдат подкрепени в настоящата извънредна ситуация, както и да им се помогне отново да стъпят на крака, след като ограниченията започнат да отпадат.

Сред основните мерки за подкрепа за on-trade (ХоРеКа) сектора заедно с остойностяването на продукта по веригата на дистрибуцията и точките за продажби, са комбинация от:

Подкрепящи национални финансови политики, включващи краткосрочно отлагане на  плащания на данъци и социални осигуровки и целево понижение на ДДС и акциза в средносрочен план с цел да се подпомогне възстановяването и създаването на работни места;

Минимална нетна компенсация на заплатите (напр. от 90%) от държавата за служителите в породена от кризата директна безработица;

Грантове и заеми, включително чрез пренасочване на структурни фондове, които да поставят ресторантьорския и хотелиерски бизнес в основата на новата програма за икономически стимули на ЕЦБ, плюс извънредни мерки за държавно подпомагане, с които да се компенсират загубените приходи по Договора за функциониране на ЕС, чл. 107 (2) (b);

Адекватно застрахователно обезщетение в случай на принудителното закриване или загуба на неупотребена наличност на стоки и материали.

В отговор на корона вируса, да се организира инициатива за инвестиции със заеми за ликвидност при минимални бюрократични пречки и нулева лихва с цел да се избегне сриването на стабилни компании. От друга страна, да бъдат дадени гъвкави условия за изплащане на заемите, така че фирмите да могат да възстановят финансовите си резултати, преди да започне изплащането”, пишат европейските пивовари.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!

Още новини