Ярослав Хашек: Няма мръсни думи. Има мръсни хора!

Ярослав Хашек
Ярослав Хашек

Големият чешки писател Ярослав Хашек, остава завинаги в историята с неговия герой Швейк. Авторът на много художествени и публицистични произведения напуска този свят на днешната дата през 1923 година. Но неговата рожба и най-известната му творба, сатиричният роман „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“, не спира да се преиздава в различни държави.

Хашек е роден в Прага в семейството на беден учител. За участие в политическа демонстрация е изключен от гимназията. От 1903 г. се отдава изцяло на литературна дейност. Като юноша обича много да пътува и за няколко години обикаля Австро-Унгария (Словакия, Унгария, Галиция, Южна Полша), Балканския полуостров (през 1903 г. няколко седмици пребивава в България и написва фейлетон за пътуването си от Никопол до Русе), Венеция, Бавария.

През 1906 се присъединява към анархисткото движение. Води редовни лекции пред група работници и през 1907 става редактор на анархисткото списание „Комуна“.

До началото на Първата световна война Хашек написва над 1000 разказа. През войната е мобилизиран в Австро-унгарска армия, но през 1915 преминава фронтовата линия и се предава на руснаците. През 1918 г. постъпва в Червената армия, става член на ВКП (б).

В годините на Гражданската война редактира чешки, немски и унгарски списания. В края на 20-те години, поканен от чехословашка делегация, се връща в родината си. През 1921 г. започва да публикува своето най-значимо произведение „Приключенията на добрия войник Швейк през Световната война“. Оригиналното издание на романа е богато илюстровано от чешкия график Йозеф Лада. С тези илюстрации Лада става световноизвестен. От романа излизат четири части, но той остава недовършен. На български е преведен великолепно от големия славист проф. Светомир Иванчев.

Предлагаме на вашето внимание някои от знаменитите мисли на Ярослав Хашек:

Най-хубавото в този живот е да се правиш на идиот.

В лудницата, както и в парламента, всеки говори каквото му дойде наум.

Правителство, което повиши цената на бирата, неминуемо пада от власт.

Скромността краси мъжа, но истинският мъж не носи украшения.

Няма мръсни думи. Има мръсни хора.

Човек иска да бъде гигант, но в действителност е боклук.

На всичко трябва да се гледа безпристрастно. Всеки може да сгреши, а ако започнеш прекалено дълго да мислиш за нещо, навярно вече грешиш.

Исус Христос също е бил невинен — каза Швейк — и все пак са го разпнали. Кой ти бръсне невинните. Никога, никъде, никой не ги е бръснал.

Нека да си е било, както си е било, защото все някак е било. Но никога не е било така, че никак да не е било. Иначе просто не е било.

Моралните угризения винаги идват след, а не преди оргиите.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини