Един от най-старите храмове в Пиринско отвори врати навръх Никулден

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

В днешния ден, когато православните християни празнуват Никулден, жителите на община Банско имат повод за още по-голяма радост - отново отваря вратите си един от най-старите храмове в Пиринско - църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец"  в с.Обидим.

С тържествена служба чин на обновление Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим освети храма. 

Малкото планинско село Обидим е известно като селото с 13-те храма - църкви, параклиси и манастир. Само това е достатъчно да покаже какъв дух , вяра и достойнство са имали обидимци.

Историята на с.Обидим е неразривно свързана с църквата "Св.Николай".  Храмът, разположен в центъра на селото, е построен в 1842 г. и осветен на следната 1843 година. Сградата е дълга 23 м, широка 13 м и висока 8 м, а стените са дебели 1 м. 

Възрожденската църква е изгорена заедно с цялото село в бурната 1903 г., при потушаването на Илинденско - Преображенското въстание. Почти цялото село бяга към границата на свободна България, но само три години по-късно обидимци възстановяват и надграждат храма.

"Черковно-училищната община е бедна. Черквата и училището също са бедно подредени. Църквата е „Св. Никола“ и тя се възражда с подкрепата на възвръщащите се бежанци", пише Иларион Неврокопски. Въпреки немотията, хората от селото събират средства и през  1909 г. на място отливат камбаната на храма, тежаща 153 кг.

Селото преживява още едно опожаряване - по време на Балканската война в 1912 г. И пак хората бягат към България, и пак се завръщат след оттеглянето на турските войски от Пиринския край, и пак строят храм - този път църквата "Св.Пантелеймон".

През съзиждане и пожарища, през разруха и обновление, през всички превратности на историята, църквата "Свети Николай Мирликийски Чудотворец"  никога не е затваряла врати през 176-годишното си съществуване. 

Сега родолюбиви банскалии и жители на с.Обидим обединиха усилията си, за да обновят храма в селото. С благословията на Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим вярващите вече ще се черкуват в напълно ремонтираната църква.

Ръководството на Община Банско и общинските съветници засвидетелстваха с присъствието си на литургията почит към покровителя на храма - Свети Николай Чудотворец.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини