Свещеник освети нов православен храм край село Ракитна

Снимки: Община Симитли
Снимки: Община Симитли

Празничен ден бе днес за жителите и гостите на симитлийското село Ракитна. Причината за това бе ритуалът по освещаването на новия параклис „Свети Александър Невски” в подножието на връх Кръста в Пирин планина. Отец Яне отслужи водосвет за освещаване на молитвения дом.

На събитието присъстваха кметът на община Симитли - Апостол Апостолов, председателят на общинския съвет - Владимир Христов, кметовете на населените места в общината, благодетели и кметът на село Ракитна - Стефан Костов. Управникът на селището е основен инициатор за изграждането на параклиса.

Преди една година, навръх Преображение Господне, се постави началото на строежа на малкия храм до 22-метровия кръст в село Ракитна.

С доброволен труд на местните, с помощта на кмета Апостолов и общинското ръководство новият параклис вече е част от облика на една своеобразна Света гора в община Симитли, където има десетки храмове и параклиси.

Точно тук глашатаите застигат войските на майор Орлински с вестта за примирие. Там е побит меч и са изречени думите: „Дотук е България“. В знак на признателност и уважение новият параклис е символ на родовата памет, която обединява предци и потомци и затова носи името на свети благоверен княз Александър Невски.

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини