ЮЗУ събра учени от над 10 държави да дискутират за славянството

Снимки: ЮЗУ
Снимки: ЮЗУ

Международната научна конференция „ПОЛИСЛАВ” бе открита днес Университетския център „Бачиново“ на Югозападния университет „Неофит Рилски”-Благоевград. Форумът се провежда за първи път в България, а домакин на двадесет и третото му издание е Филологическият факултет към ЮЗУ.

Ректорът на университета - проф. д-р Борислав Юруков, откри събитието, като подчерта, че е чест за Югозападния университет да бъде домакин на форума и отбеляза, че в университета работят изключително млади и амбициозни учени и преподаватели.

„Осъществяването на контакти във връзка със славянството, подкрепата на славистичните изследвания за нас е мисия като факултет. Всички знаем, че езикът на съвременния свят е английският език, но в нашия факултет се отстоява многообразието на езиците, многообразието на различните славистични изследвания и това се вижда от реферираните списания „Балканистичен форум“ и „Езиков свят“, които Филологическият факултет издава“, каза проф. д-р МагдаленаПанайотова, декан на Филологическия факултет в ЮЗУ.  

Форумът е не само лингвистичен, от няколко години „ПОЛИСЛАВ” се опитва да разшири своя кръгозор като темите, свързани със славистиката са в най-широкия смисъл на думата. „Радостен съм, че тази година във форума освен лингвисти участват литературоведи и историци“, каза доц. д-р Лъчезар Перчеклийски. Той изрази надежда, че конференцията ще продължава да се разширява и постигнатото ще бъде от полза не само за учените, но и за обществото.

Събитието, което ще продължи до срда /11 септември/, участват 90 изследователи слависти от 27 университета и научни института от България, Сърбия, Словения, Чехия, Полша, Унгария, Германия, Русия, Украйна, Япония и др. Докладите от форума се публикуват в сборник, който е индексиран в авторитетната платформа за научни данни Web of Science. Организатори на научното събитие са Катедрата по български език към Филологическия факултет на ЮЗУ "Неофит Рилски" и Асоциацията на славистите POLYSLAV.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини