Село Баня се весели с над 2000 гости на фолклорен фестивал

Снимка: Община Разлог, архив
Снимка: Община Разлог, архив

Разложкото село Баня, известно с минералните си извори, ще посрещне над 2000 гости за четвъртото издание на фестивала „Свири ми се, пее ми се, оро ми се игра!”. Тази година празникът ще бъде изтеглен по-рано – на 31 август, за да е по-сигурно, че времето ще е топло и няма да вали. Сцената по традиция ще бъде изградена пред старата римска баня в населеното място.

Местните хора ще демонстрират красотата на българския фолклор, стотици самодейци ще участват в събитието. „Наши жители ще покажат тънкостите на някои стари занаяти на туристите. Ще видят гостите как нашите предци са варили сапун. Занаятчии ще майсторят различни сувенири, жени ще плетат шушони, терлици”, заяви кметът на Баня – Мария Юрганчева.

Бабите от пенсионерския клуб ще точат юфка, ще направят кулинарна изложба на баненски ястия, всеки гост ще може да опита от известните им баници – с булгур, с ориз.

В съботния ден ще има много спортни емоции и за любителите на канадската борба. Край минералния плаж в селото ще се проведе атрактивна надпревара по силовия спорт. Битките ще са в четири категории – юноши до 18 години, девойки до 18 години, жени и мъже. Мъжете пък ще се състезават според тежестта си в три групи – до 75 килограма, до 85 килограма и над 85 килограма.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини