Фолклорен фестивал води 2000 самодейци в Банско през лятото

Снимка: Община Банско
Снимка: Община Банско

Регионален център-София, ЮНЕСКО, ще бъде партньор на тазгодишното издание на Националния фестивал за народно творчество „Фолклорна магия”. Събитието се провежда за втори пореден път в Банско. Организатор е националната фолклорна телевизия „Фен Фолк ТВ”, със съорганизатор община Банско. Изпълнителният директор на Регионалния център д-р Ирена Тодорова ще бъде член на журито, а в края на фестивалните дни ще връчи специалната награда на Регионалния център – плакет със знака на ЮНЕСКО, в категорията за представяне на автентични обичаи и традиции „На мегдана”. Тридневното събитие ще се проведе от 12 до 14 юли в града под Тодорка и ще събере около 2000 самодейци.

„Опазването и популяризирането на автентичното са във фокуса на нашата работа, но не по-малко важно е да откриваме онези хора и събития, които подпомагат изграждането на връзка между традиция и съвремие. Смятам, че фестивалът в Банско, на чиито сцени се изявяват хиляди участници от всяка фолклорна област на България, заслужава подкрепата ни”, каза Ирена Тодорова. В търсене на най-истинните носители на българската традиция заедно с организаторите призоваваме самодейците да дойдат, за да покажат на нас и всички гости на фестивала колко красота крие нашето автентично изкуство, допълни тя.

Обичаите, занаятите, дори кухнята на дедите ни - всички те попадат във вниманието на РЦ-София, ЮНЕСКО, и ще намерят място на алеите в парка на Банско в средата на юли.

„Да превърнем града в атрактивен модерен курорт или да запазим традициите си - такава дилема никога не е стояла пред нас. В Банско, както в много европейски градове, тези две неща се случват в хармония. Приемаме решението на Регионален център-София, ЮНЕСКО, като висока оценка за усилията и постигнатите резултати”, коментира Георги Икономов, кмет на община Банско. Събитието е част от богатата лятна фестивална програма на планинския курорт. 

Във връзка с участието си като партньор на „Фолклорна магия” Центърът ще заснеме и късометражен документален филм, посветен на носителите на нематериално културно наследство. Той ще представя участници, хора, практикуващи различни обичаи, занаятчии, както и атмосферата на събитието в Банско.

Тазгодишното издание на фестивала е под надслов „Да съхраним заедно българщината!". От тази година в него има и обособена възрастова група за най-малките – деца до 12 години.  Участниците се разделят на четири категории – пеене, свирене, танци и демонстрация на обичаи и традиции.

„Целта на фестивала е да популяризира и съхрани българските традиции, фолклора, обичаите, културата и родното производство. Той дава сцена за изява на пазителите на българското народно творчество в лицето на самодейци, занаятчии и производители на традиционни български стоки от цялата страна”, коментира Виктор Касъмов, директор на „Фолклорна магия”. Платформата за регистрация е отворена до 30 май 2019 г.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини