1000 гимназисти се състезаваха по приложна електроника в Банско

Снимки: Община Банско
Снимки: Община Банско

Едно от най-мащабните в страната състезания по приложна електроника се проведе в град Банско. Националното състезание „Мога и зная как“ продължи три дни. В него се включиха близо 1000 ученици от 57 професионални гимназии, сред които и Професионалната гимназия по електроника в курортния града.

Състезанието бе открито от заместник-министъра на образованието и науката - Таня Михайлова, която преди събитието проведе среща с кмета Георги Икономов. Двамата разговаряха за важността на подобни състезания и насърчаването на учениците за участие в тях.

Кметът на община Банско поздрави участниците за избора им да се занимават с електроника, защото на страната ни са нужни добри инженери.

По думите му, провеждането на състезанието и съпътстващите го демонстрации с роботи и дронове са полезни за кариерното ориентиране и провокиране на интереса и на по-малките ученици към електрониката.

Отборите от Професионална гимназия по електроника и енергетика се класираха на престижното четвърто място, с което доказаха своите умения и професионализъм на преподавателите от екипа на инж. Сашка Тодорова – директор на училището. Представителите на професионалните гимназии на област Благоевград подкрепиха колегите си от ПГЕЕ – Банско.

Инженер Тодорова, инженер Димитър Денизов и Георги Икономов получиха плакети от Министерството на образованието и науката за принос в професионалното образование.

През трите дни на състезанита имаше и много интересни съпътстващи прояви. В Посетителския информационен център се проведоха лекции за най-новите тенденции в областта на роботиката и мехатрониката на инженер Антон Анчев от град Бяла и на Теодосий Теодосиев, наричан „златния учител” – преподавател по приложна математика и физика.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини