Третират сушените плодове със серен диоксид, глицерин и подсладители

Снимка:  agronovinite.com
Снимка: agronovinite.com

Сушените плодове са вкусна и полезна храна, освен ако не са третирани с химикали при обработката си. Много производители и търговци прибягват до опушване със серен диоксид, третиране с глицерин, подсладители и дори йнозиращи лъчения, за да придадат добър външен вид, цвят и трайност на сушените плодове.

Нормалният цвят на сушените по естествен път плодове е кафеникав. Бъдете внимателни, ако той е ярък – производителите често прибягват до обработка със серен диоксид. Опушени по този начин, кайсиите стават яркооранжеви, вишните – червени, а стафидите от светли сортове добиват кехлибареножълт цвят. Серният диоксид унищожава микробите и бактериите в сушените плодове, защитава ги от бръмбари и плесени. Той обаче е токсичен – в стомаха образува киселина, която уврежда лигавиците. Сушените плодове трябва да се избягват напълно от хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания. Веществото е рисково и за астматици, тъй като се превръща в силен алерген.

Препоръчва се, за да се избегне опасният ефект на серния диоксид, сушените плодове да се накисват за 10-15 минути във вода със стайна температура, а след това да се изплакнат обилно.

За да добият блясък, сушените плодове се третират с глицерин, или се киснат в нискокачествено растително масло. Веществата от мазнината и глицерина обаче проникват вътре в плода, а оттам и в човешкото тяло.

Производителите, с изключение на тези, които правят био сушени плодове, пестят време като ги сушат по изкуствен път. Това става в газови или бензинови пещи при висока температура. Кайсиите, сливите, вишните и стафидите добиват мирис на газ или бензин, а кожицата им се напукна. По повърхността се натрупват канцерогенни вещества. Високотемпературната обработка пък ги лишава от естествените фермени и витамини на плода.

Сушените плодове са с високо съдържание на захар,  но някои производители им добавят фруктоза или синтетични подсладители. Глюкозо-фруктозните сиропи имат същото като на захарозата въздействие върху човешкия организъм. Добавянето на подсладители пък е опасно, тъй като някои от тях, като аспартама, са канцерогенни.

Някои храни, сред които и сушените плодове, се обработват с йонизиращи лъчения. Това е метод за обеззаразяване на храната, за удължаване на срока й на годност и за фитосанитарна защита, казва физичката Милена Иванова, ръководител на Лабораторията за контрол на облъчени храни към Националния център по радиобиология и радиационна защита. Тя е категорична, че радиацията убива бактериите в храната, но не я докосва. Въпреки това е добре да имаме едно наум.

При неправилно съхранение, в сушените плодове – предимно смокини и сини сливи, се натрупват афлатоксини, които са генотоксични и канцирогенни. Афлатоксините се образуват от аспергил – плесенна гъба, която може да зарази и сухите плодове. Попадайки в организма, афлатоксините се натрупват в черния дроб и предизвикват поражения, а след това се прераждат и в туморни образувания. Тези вещества понижават и имунната система.

Преди година някои видове сушени плодове бяха добавени в списъка на опасните за здравето храни, произвеждани от китайски компании. Няколко фирми от източния град Ханджоу, сред които “Линдзин”, “Мейюен” и „”аода” са нарушили стандартите за безопасност на хранителните продукти и са използвали прекалено много добавки в производството на сушените плодове.

Източник: agronovinite.com

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини