Фондация от Сандански иска да купи къщата на Талев в Прилеп

Снимка: Община Сандански
Снимка: Община Сандански

Фондация "Димитър Талев" - Сандански започва следващия месец кампания за набиране на финансови средства за закупуването на родната къща на автора на „Железният светилник” в македонския град Прилеп. Това съобщи санданчанинът Димитър Тошев, който е сред учредителите на неправителствената организация.

Само преди дни, на 9 януари, в курортния град се проведе поредната среща със собственичката на сградата – Снежана Аческа. „Тя предлага съвсем поносима цена за имота. Къщата, в която на 1 септември 1898 г. е роден големият ни писател, е най-старата в Прилеп. Открива се възможност страната ни да има културно-исторически паметник в центъра на този град, да направим културен мост между страните от двете страни на границата”, категоричен е Димитър Тошев. Средствата ще се набират и по банков път, и чрез провеждането на различни събития с благородната кауза България да придобие родната къща на писателя.

Първата проява ще е през февруари в Сандански, в нея ще участват ученици от училища в Пиринския край, чийто патрон е Димитър Талев.

„Смятаме да въведем за зрителите символичен вход от 1 лев. Всеки от тях обаче, който иска да дари по-голяма сума, ще може да го направи. Вече сме открили и набирателна банкова сметка, но не бързаме да я обявим. Първо ще формираме Обществен съвет от известни личности, които всяка седмица ще следят движението по сметката и ще са гарант срещу евентуални злоупотреби”, уточни Димитър Тошев. Фондацията иска да превърне родния дом на Талев в къща-музей, в още един културен център на България в съседна Македония.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини