Почетоха автора на «Тих Бял Дунав» в Благоевград

снимка :    Станимир Радулов
снимка : Станимир Радулов

Членове и симпатизанти на ВМРО, днес почетоха 143 години от рождението на Иван Караджов на площад „Македония” в Благоевград. Бяха положени цветя на неговата паметната плоча пред градското читалище, а за неговия живот и дейност разказа младия историк Вангел Тодоров.

На мероприятието бе и заместник-областният управител Иван Стоянов, граждани и потомци на композитора на „Тих бял Дунав”.

Възпоменателната плоча се постави през 2012 г., по инициатива на ВМРО-Благоевград, когато се навършваха 137 г. от рождението на революционера.

Иван Караджов се ражда в с. Лешко, през 1875 г. Учи е в Солунската гимназия, където  се включва в редовете на ВМРО. Образованието си завършва през 1902 г. в Императорската певческа школа в Санкт Петербург. По време на Илинденското въстание е в затвора. След преврата на Младотурците, 1908 г., става учител в Солун. Той е сред учредителите на Съюза на българските конституционни клубове.

През 1909 г. композира музиката на песента „Тих бял Дунав“ по текст на Иван Вазов. През Балканската война Караджов е доброволец в Македоно-одринското опълчение на Българската армия.

След войната до 1930 г. преподава пеене в Горна Джумая. Включва се във възстановената от Тодор Александров ВМРО и е пунктов началник на организацията в Горна Джумая.

Караджов участва в потушаването на Септемврийския метеж в Пиринска Македония през 1923 г. и в Горноджумайската събития през септември 1924 г.

През юли 1928 г. на Седмия конгрес на ВМРО е избран за член на ЦК заедно с Иван Михайлов и Страхил Развигоров. При разцеплението на Организацията след убийството на Александър Протогеров е на страната на Иван Михайлов.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини