БСП: Полицаи пребили дете в Сандански, вместо да го арестуват и съдят

Снимка: Флагман
Снимка: Флагман

БСП огласи случай на полицейско насилие над дете в Сандански.

"Какво e наложило 17-годишен младеж да бъде бит в Сандански от повече от петима полицаи?”. С тези думи се обърна зам.-председателят на ПГ на „БСП за България” Антон Кутев към медиите в парламента.

Той обясни, че е получен сигнал от Конфедерация за защита правата на децата - в петък вечерта,  в Сандански, няколко 17 и 13-годишни младежи влизат в конфликт с друг човек, който е с кола. Оказва, че този човек е цивилен полицай, който не е на работа.

„След около 5 минути пристигат 3 полицейски коли и пребиват доста здраво едно от децата. Детето, със сигурност, се е държало предизвикателно, но със сигурност не е налитало на бой. Има показания от другите 3 деца”, заяви зам.-председателят на ПГ на левицата. Той бе категоричен, че  каквото и да е направило това дете, то може да бъде арестувано, съдено и да бъдат приложени всички законови мерки срещу него.

„Съдебномедицинската експертиза обаче говори за над 20 рани. По разказите на другите деца, това дете е било бито веднъж пред тях, показали са и клипчета на част от случилото се, а след това този 17-годишен младеж е бил бит и в самото районно управление. Експертизата гласи: „Цялата челна област, както и лявата челно слепоочна област са осеяни с множество петнисти и ивичести охлузвания, покрити с корички на нивото на околния епидермис”, обясни той. По думите му става въпрос за над 20 рани по цялото тяло. 

„Какво налага тази форма на арест? Моля да зададете въпросите: има ли превишаване на правата на полицаите, какво е наложило това момче да бъде бито по този начин, отговаря ли това на правилата за работа на полицаите и какви мерки ще бъдат взети към районното полицейско управление в Сандански и към съответните полицаи?”, заключи Кутев. 

Разпоредена е вътрешна проверка по случая с инцидента с непълнолетния 17-годишен младеж в Сандански. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин старши комисар Николай Хаджиев, директор на ОДМВР - Благоевград, по повод сигнала от Конфедерация за защита на правата на децата за пребито 17-годишно момче от цивилен полицай в Сандански. Информацията за битото момче беше огласена на брифинг в парламента от зам.-председателя на ПГ на „БСП за България“ Антон Кутев, съобщи Епицентър.бг. 

Според старши комисар Николай Хаджиев, директор на ОД МВР в Пиринско, проверката трябва да бъде завършена в най-кратки срокове и той ще може да коментира случая чак след това, съобщава Радио Фокус-Пирин.

Хаджиев допълни, че е разпоредена проверка по случая относно задържаното лице – непълнолетен 17-годишен младеж, който е бил задържан в петък във връзка с извършени от него противоправни деяния. По думите му същият е бил предаден на прокуратурата и е минал през Районен съд - Сандански още в събота. Директорът на ОДМВР - Благоевград заяви, че има данни, че след това лицето си е извадило медицинско свидетелство.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини