Фотографи уловиха красотата и магията на Родопите

Снимка: Николай Шабарков
Снимка: Николай Шабарков

Около 600 снимки, фоторазкази и видеоклипове, запечатали красотата и духа на Родопите и родопските хора взеха участие в тазгодишното издание на конкурса "Моите Родопи", организиран от комплекс "Косовските къщи" в село Косово, община Асеновград.

В конкурса се включиха 45 човека от цялата страна, а четирима от тях ще получат награди, стана ясно след като всички предложения бяха разгледани и класирани от екипа на комплекса. Инициативата, която продължи до 30 септември тази година, провокира хората да покажат Родопите през техния поглед. А ето и класирането на победителите:

Първо място спечели Николай Шабарков, София

Това са най-дивите и затънтени части на магическите Родопи. Труднодостъпни, далеч от цивилизацията, често пусти, но изключително красиви. Предприех това пътуване до село Мугла и района наоколо - от Смолян, та чак до Чаирските езера. Удивих се на пасторални пейзажи, неустоимо зелен цвят и драматични хълмове с надвиснали гръмотевични облаци. Това са неподражаемите Родопи. Въпреки нелесния живот, хората са неподправено дружелюбни и сърдечни, а гостоприемството им е забележително.

В неумолимо изчезващото село Мугла, все още тук таме щъкат деца, дошли за лятото да видят баба и дядо, животните пасат на воля, а посетителите попиват от вълшебната енергия и спокойствие, които струят от недрата на планината. Всяко идване в Родопите остава завинаги в съзнанието и паметта и те кара да се завръщат тук пак и пак, и пак...

Второ място спечели Елена Манджукова, с. Момчиловци, общ. Смолян

Фотографията ми е хоби. На тези снимки съм снимала едни млади, чаровни, щури и много усмихнати млади хора. Беше емоционален ден, дано си личи! Облякох ги в носии и на тях им хареса.

Вярвам, че младите трябва да ги държим близо до корените им, за да не забравят род и роднина, дом и близки. Колкото повече ги докосваме до миналото, толкова повече нужда ще имат занапред от това.

Трето място спечели Георги Гайтанджиев, София

Фотографията е направена в района на язовир Широка поляна през тази. Мястото се превърна в топ дестинация за мен и близките ми хора от 2009-а година насам и въпреки, че вече познавам добре почти всяко кътче, всеки път оставам изумен от разнообразието му – от най-малките цветчета (и паяжини) на земята, до небето покрито със звезди.

На трето място се нареди и Даниела Райкова, Горна Оряховица

Тя участва с фотография на Бачковския манастир, който е втори по големина в България. Манастирът се намира сред хълмовете на Родопите. В него се пази чудотворната икона на Света Богородица и е една от най-посещаваните в България светини.

Още снимки от конкурса "Моите Родопи" може да видите тук:

https://www.facebook.com/KosovoHousesBulgaria/posts/10155282415076887?__tn__=-R

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини