Монтираха поточната линия, която ще произвежда фиданки в ЮЗДП

Снимки: ЮЗДП
Снимки: ЮЗДП

Приключи работата по инсталиране на автоматизирана поточна линия, с която Югозападното държавно предприятие започва производството на контейнерни фиданки с капацитет от над 1 милион годишно. Модерната система, заедно със специализирано оборудване за обработка на семена от горскодървесни видове, бяха закупени и доставени в рамките на проект „Възстановяване и подобряване на природозащитния статус на приоритетни горски хабитати от мрежата Натура 2000 в България“. Той е съвместна инициатива на ЮЗДП и Горска семеконтролна станция София и се реализира с финансовата подкрепа на програма LIFE 2016 на Европейската комисия.

Оборудването е инсталирано в държавен горски разсадник с. Локорско, в района на „ДГС София”, от ангажирания от ЮЗДП изпълнител от Швеция. Освен работата по монтажа, по време на престоя си в България шведските експерти обучиха служителите на ЮЗДП за работа с поточната линия и машините за обработка на семена.

Очаква се наесен да започне реалното производство на контейнерни фиданки от различни широколистни видове, необходими за предвидените по проекта възстановителни дейности в приоритетни горски местообитания от мрежата Натура 2000 на територията на ЮЗДП.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини