Отлагат със седмица празника на хижа „Яворов” заради „Пирин пее”

Снимка: Община Разлог
Снимка: Община Разлог

Празникът по повод 85-годишнината от откриването на хижа „Яворов” в Пирин планина ще бъде отложено с една седмица. По традиция тържеството винаги е в първата събота на месец август. Тази година обаче това ще стане във втората събота на месеца заради фолклорния събор „Пирин пее”, който ще е на 4 и 5 август в местността Предел край Разлог.

„Ще отбележим юбилея на хижата на 11 август. Ще се съберат тук стотици планинари от цялата страна в празничния ден. Много от тях ще дойдат специално за събитието, като са подготвили предварително своите маршрути”, каза секретарят на Туристическо дружество „Пирин” в Разлог – Радко Божинов.

Още рано сутринта ще задимят скарите, а на сцената ще се качат самодейци от общината. Певци, танцьори и музиканти ще накарат с таланта си планинарите да извият кръшни хора край хижата. Проявата се очаква да уважи и кметът на Разлог - Красимир Герчев. С помощта на общината преди няколко години хижата бе ремонтирана и е сред най-предпочитаните от планинарите. Хижата е начална точка в маршрута за обхождане на било на северния пирински дял. Хижата целогодишно предлага на своите гости уютна обстановка и  неповторима гледка  към скалния феномен „Стъпалата” (Събиците). През 1929 г. Туристическо дружество ,,Пирин’’ започва инициативата за построяване на хижа в местността Суходолски поляни’. Първата копка е направена на 12.08.1932 г. С доброволен труд на населението хижата е открита на 6 август 1933 г.

При освещаването на хижата се обявява, че тя ще носи името на поета Пейо Крачолов Яворов, който е бил четник из тези места. През годините се създават няколко туристически клубове от любителите на планинския туризъм. Това налага построяването на  нова хижа през втората половина на ХХ век. Първата копка се прави през 1976 г. и се довършва през 1980 г. с безвъзмездния доброволен  труд на членовете, както и с държавна помощ. Официалното откриване става в тържествена обстановка две година по-късно - през 1982 година.

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини