Д-р Денис Исаев: Музеят в Благоевград е превърнат в мавзолей

Admin 18 Октомври 2017 09:43 Интервю 8
Д-р Денис Исаев: Музеят в Благоевград е превърнат в мавзолей
Денис Исаев

Д-р Денис Исаев е роден в Балчик през 1978 година. През 1999 година е студент в Нов български университет, специалност „Тракология”. Там той е на индивидуален план на обучение до завършването си. В магистърската си степен на обучение той изучава програмата „История на социалните промени”, в Департамент История в НБУ. В магистърската си теза проследява историята и институционализирането на науката за Античността в България и необходимостта от създаването на научната дисциплина „Тракология”. Сам твърди,че за него историята е път да разгадае самия себе си. От 1999 година до 2005 година е студент при професор Александър Фол. От 2014 година работи като археолог в Регионален исторически музей Благоевград, където е уредник в отдел „Античност”. Има подчертан интерес към феномена „Веда Словена”, от 2003 г. с колеги пишеат студентски изследователски проект, а към 2017 г. защитава докторската си дисертация по историографски и археологически проблеми на това културното явление.

Г-н Исаев, вие сте от Балчик. Какво ви провокира да дойдете в Благоевград и да започнете работа в Регионалния исторически музей в Благоевград. Какво се случва там и по какви проекти работи културният институт?

Преди около пет години с проф. Валерия Фол дойдохме и обиколихме значимите паметници в региона. Не след дълго колегата Илия Николов(реставратор в РИМ - Благоевград), ми позвъня и ме извести, че в музея има млад и амбициозен директор  - ставаше въпрос за д-р Христина Цонева. След което аз кандидатствах за работа в музея, д-р Цонева ме ангажира и до днес работя там.  Всъщност започнах работа в музея с идеята да не  разчитам на ниските заплати, които по принцип са условие за тази работа. Идеята ми бе да започна работа в  екип, с който да работим  - не да чакаме заплати, а да работим по съвременен модел, както се работи в съвременна Европа, т.е. на проектен принцип. За съжаление, мога да кажа, че до момента подобна възможност в музея няма. Дори ние – аз и моите колеги, не успяваме да изпълним задълженията си по опазване на културното наследство, изискуеми по закон. Лично аз съм подавал сигнали с официални документи за проблемните ситуации в музея, т.е. известил съм за тях официално, но за съжаление няма никаква санкция на подадените от мен сигнали. В музея не се подготвят проекти по програмите, които предвиждат финансирането на дейностите ни, а оправданията са все едни и същи – „пари няма”. В музея се рушат уникални обекти на наследството на културата ни и аз го заявявам пред вас с чиста съвест.

А по отношение на обществената дейност?

Вие ме питате за обществената дейност и аз мога да ви кажа, че според мен музеят се превръща в мавзолей, място където ходят деца от училищата като на поклонение. Съвременният музей, обаче би трябвало да е обществено средище на култура, която да внушава ценности по забавен начин. Без проекти, които да финансират дейности, в съвремения свят това няма да стане.

 Участват ли археолози от Благоевград в разкопките в Хераклея Синтика или пак познати стари муцуни от София проучват обекта?

Обща е ситуацията за страната, в която личи тенденция за монопол в харченето на средства за археологически разкопки. Всеизвестно е, че към момента, с изключения, хилядолетни паметници се копаят без визия за това как ще се съхранят, как ще се социализират, как ще се превърнат в съвременно наследство на културата ни, но и на световната култура. РИМ – Благоевград е институцията натоварена с методическо и административно ръководство в региона. За съжаление, методическите и административни процеси протичат проформа и не на археологическите обекти в региона, а РИМ-Благоевград почти не участва. За сметка на това, колегите от архивите и администрацията при проблем пътуват, за да поправят кашите из общинските музеи.

РИМ- Благоевград успя ли да защити интересите си по тези археологически обекти в Пиринско като най-голямата музейна институция тук, призвана да бъде куратор и попечител на тези археологически точки, за да прокара свои възгледи, тенденции, влагайки своя научен прочит най-вече с физическото присъствие на археолози от областния център?

Мога да кажа и документално това е лесно да се проследи. Директорът на музея не изпълнява основния документ, с който е ангажирана от своя работодател - това е концепцията или стратегическият план за развитието на РИМ – Благоевград, а оттам и за опазването на културното ни наследство.

Какви са плановете и програмата за развитие на РИМ-Благоевград?

Както споменах, такъв документ има, с него директорът д-р Христина Цонева е кандидатствала за този отговорен пост. Аз съм запознат с този документ, той е добър, но не се изпълнява.

 

Коментари

 1. Справедлив
  И този ще е първия експонат в мавзолея. Цяла година не е идвал на работа, защото е „болнични” и сега дойде и дава интервю. Професор!!!!
 2. гражданин
  Чудя се тоя музей защо не го затворят. Убеден съм че там не влизат дори и учениците
 3. Честен
  Този пък обижда всичките си колеги в музея. Той ли е най-големия специалист? Учил на индивидуален план. Явен мързел!
 4. Колев
  За разлика от вас Г-жо Цонева ,той е студент на титана на българската ,,Тракология \'\'! Това говори много. Вие принизихте институцията РИМ Благоевград до някакво нещо от ко ето не зависи нищо..Къде копаят благоевгадските археолози? Никъде! Но софиянци са навсякъде тук!Вие им се наведохте и това се случи. Да не говорим ,РИМ Благоевград спи зимен сън във вашия мандат! Вие не вече не сте полезна на новия имидж,на града на който са носители Камбуров и неговия екип!
 5. Колен
  Под Камбуров разбирайте Камбитов
 6. Петър до Справедлив
  Дано не ти се случи да се разболееш и да ползваш болнични Справедливецо
 7. Експонат
  По всичко личи, че колегата е честен в интервюто. Навсякъде има случайно попаднали \"специалисти\" и не се изненадвам от опита на спящите експонати да вкарат лична интрига и клюка. Ама много, много се дразнят когато разбираш проблемите. Но така е в музейните среди от години е удобно да се подмитат проблемите зад вратата и да се пръска кал. Определено се разбира, че и в този музей е тиня, но няма желание за промяна. Необходими са повече удобства за управляващите а администраторите са услужливи.
 8. Калигула
  Цонева, ходи си, време ти е! Кой те сложи там не знам, но съм сигурен, че той съжалява. За 4 години, вместо да въздигмеш институцията РИМ-БЛАГОЕВГРАД, ти я закопа.

Напиши коментар:

Въведете кода от картинката!

Още новини