Аптекарка от Гоце Делчев отърва глоба от 50 000 лева

Снимка: ИлинденПрес, архив
Снимка: ИлинденПрес, архив

Аптекарка от Гоце Делчев отърва глоба от 50 000 лева за това, че дала ключ от каса, в която се пазят наркотични вещества, на съпруга си. Съдът отмени наказателното постановление, наложено от директора на РЗИ на Й. Г. 

На 29 май миналата година двама проверяващи пристигнали в Гоце Делчев и влезли във въпросната аптека. Там заварили непознат мъж, който се представил с фамилно име Гълъбов, съпруг на управителката - Й. Г. 

Собственичката отсъствала от проверявания обект, за което се наложило да бъде извикана.

Проверяващите знаели, че аптеката, освен надлежна регистрация, има издадена лицензия за продажба и търговия на дребно с лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества по закона за контрола върху наркотичните вещества и прекурсорите.
Инспекторката от РЗИ попитала съпруга на управителката дали ключът от металната каса, съхраняваща наркотичните вещаства, се намира в него. Последвал потвърдителен отговор, той извадил въпросния ключ от джоба си и го показал. Не след дълго на място пристигнала и магистър фармацевт Й.  Г.,в присъствието на проверяващи лица съпругът й предал този ключ и на един следващ етап от поверката аптекарката отключила със същия ключ металната каса за наркотичните вещества.

Проверяващите възприели това за нарушение, тъй като не може ключът от тази каса да се съхранява от човек, който не е магистър фармацевт, и без нарочна заповед, пък бил той и съпруг на собственичката.

Затова съставили акт за административно нарушение, а по-късно било издадено и наказателно постановление за 50 000 лева.
Недоволна от наложеното наказание жалбоподателката сезира съда с искане за отмяна на наказателно постановление. 

Съдът реши да отмени огромната санкция, тъй като откри сериозни пропуски в издаденото наказателно постановление. Според магистратите, в оспореното постановление на търговеца е вменено нарушение, касаещо условията и реда за издаване на лицензии за дейности с наркотични вещества за медицински цели, а в същото време цифрово е изписана глоба по друг текст от закона, засягащ условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти. 

Заради това разминаване съдът отмени санкцията на аптекарката.

 

 

Коментари
Екипът на Илинден Прес Ви информира, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни думи и квалификации, както и обиди на расова, етническа или верска основа. Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Илинден Прес от потребителите. Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Илинден Прес. Преди да пишете коментари, прочетете нашите правила за участие във форумите.
    Няма добавени коментари!
Напиши коментар:
Въведете кода от картинката!

Още новини